Gammal nyhet
Den här nyheten publicerades och är kanske inte aktuell längre.

Publicerad klockan .

Föredrag: Maria Pettersson från Holmestad- 22 september

Publicerad: klockan

Klicka på bilden för att förstora.

Klicka på bilden för att förstora.

Maria Pettersson från Holmestad och Lundsbrunn som reste till Kina som ung missionär i början på förra seklet. Där startade hon ett barnhem och man räknar med att hon under en tidperiod på 55 år räddat 3000 kinesiska barn till livet undan svält. I denna föreläsning får vi lära känna ett fantastiskt kvinnoöde, som framtills nu varit totalt okänt i Sverige.

1917, för hundra år sedan, möttes två svenskar av en händelse på ett tåg i centrala Kina. Mannen hette Johan Gunnar Andersson och var forskare, medan kvinnan, Maria Pettersson, var missionär. Det var början på en serie händelser som fyra år senare skulle resultera i en upptäckt som förändrade Kinas historia. Alla historieböcker fick skrivas om och fortfarande får alla kineser lära sig om detta i skolan. Att svenskar varit avgörande för en sån sak är i stort sett okänt i vårt land. I Kina räknas nu JG Andersson som den moderna arkeologins skapare och står staty framför det nyöppnade Yangshao Cultural Museum i Kinas största provins, Henan. 

Maria Pettersson tillbringade 55 år i Kina och vi får följa hennes fascinerande och utgivande arbete, som förändrade så många kinesers liv. Hon var en svensk moder Teresa och räddade livet på tusentals barn som annars skulle ha dött. I denna föreläsning får vi lära känna ett fantastiskt kvinnoöde, som framtill nu är totalt okänt i Sverige.

Konstnären Janeric Johansson, har under sex års tid forskat fram denna historia och parallellt med det som hände för hundra år sedan får vi följa de fascinerande turerna hur olika händelser idag vävs samman med historien.

Lördag 22 september, klockan 10.30 på Biblioteket.
Entré 50 kronor.

Samarrangemang med Vuxenskolan.

Var det här informationen du sökte?


För att vi ska kunna hjälpa dig hitta rätt behöver vi kunna kontakta dig.
Hur vill du bli kontaktad?


Tack för att du hjälper oss!