Gammal nyhet
Den här nyheten publicerades och är kanske inte aktuell längre.

Publicerad klockan .

Filmfest på Biograf Göta Lejon

Götene har utsetts till filmårskommun 2020 och därför händer det extra mycket spännande saker kring bio och film under året. Nu är det dags för Festivalinvigning och Filmisk salong - en vecka till brädden fylld av intressanta filmer och samtal.

Fredag 24 januari: Festivalinvigning på Biograf Göta Lejon

Röda mattan rullas ut för invigningen av den 43:e upplagan av Göteborg Film Festival. På Bio Göta Lejon är vi en del av festen genom live-sändningen från Draken och en egen glittrig mingelkväll.

Premiärfilmen är Psykos i Stockholm, en surrealistisk, stilsäker och djupt berörande film om en flicka som söker efter tonårslivet men måste bli vuxen väldigt fort.

17:00 Bion öppnar med mingel
17:30 Invigningsceremonin direktsänds från Draken
18:15 Långfilm: Psykos i Stockholm
Mingelmat efter filmen.
Biljetter: 40 kronor inklusive mingel.
Alla som köper biljett får ett gratis festivalpass till Göteborg Film Festival, värde 50 kronor.

Biljetter: www.gotenebio.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster eller Medborgarkontoret 0511-38 60 01

26 januari – 31 januari: Filmisk salong

Filmisk salong är fyra kvällar med film och fördjupande samtal om konsten, livet och samhället. Varje kväll har ett eget tema och innehåller en filmvisning, paus med dryck, tilltugg och mingel och ett scensamtal där högprofilerade gäster diskuterar kvällens ämne. Det blir tankeväckande, festligt och inspirerande och bjuder på nya insikter och perspektiv. Allt sänds från biograf Aftonstjärnan i Göteborg.
Biljetter: 80 kronor inklusive fika

Söndag 26 januari, 19.00
Tema: Ålderism
Film: Ladies of Steel

Vårt samhälle präglas av en omfattande diskriminering mot äldre och stereotypa bilder av hur de är och beter sig. I boken Passé – De ofrivilliga pensionärerna gör tv-journalisten Marianne Rundström upp med gamla föreställningar om åldrandet och ifrågasätter ett åldersnojigt Sverige. Här möter hon föreståndaren för Centrum för åldrande och hälsa, AgeCap, vid Göteborgs universitet, professor Ingmar Skoog, som lanserat begreppet 70 är det nya 20 och som är expert i regeringens delegation för senior arbetskraft. Kvällens film är den finska svarta komedin Ladies of Steel.


Tisdag 28 januari, 19.00
Tema: AI -artificiell intelligens
Film: iHuman

Den tekniska utvecklingen inom AI är både skrämmande och lockande. Kan AI utmanövrera människan eller är det bara ett smart hjälpmedel? Patologen och författaren Sam Ghazi, aktuell med romanen Teonauterna, möter Olle Häggström, professor i matematisk statistik på Chalmers, med inriktning på existentiell risk och AI-säkerhet, samt Dorna Behdadi, doktorand i praktisk filosofi på Göteborgs universitet, som forskar kring om artificiella intelligenser kan vara moraliskt ansvariga för sina handlingar. Kvällens film är den dokumentära "politiska thrillern" iHuman.


Torsdag 30 januari, 19.00
Tema: Mansrollen
Film: Sällskapet - intervjuer ifrån alltings mittpunkt

Diskussionen om mansrollen fick ny fart i samband med metoo och överallt höjs nu röster att det är männens tur att på riktigt engagera sig i jämställdhetsarbetet. Hur kan vi utveckla mansrollen och samtidigt undvika marginalisering av unga män? Mark Levengood, som ofta behandlat mansrollen i sitt arbete och som är röst i tv-serien Sällskapet, möter Ludvig Lindelöf, präst och feminist, samt Nathan Hamelberg, skribent och metodutvecklare på Machofabriken, som arbetar med unga för att förändra normerna runt manlighet. Kvällens film är den animerade tv-serien Sällskapet – intervjuer ifrån alltings mittpunkt.


Fredag 31 januari, 19.00
Tema: Glesbygd
Film: Mjölkkriget

Konflikten mellan stad och landsbygd håller på att skärpas och skillnaderna mellan det urbana och det rurala Sverige växer sig större. Vad beror det på och vad kan man göra för att vända utvecklingen? Författaren och journalisten Po Tidholm har ofta återkommit till landsbygden som tema i sitt arbete och föreläser runt glesbygd, global ekonomi och stadsutveckling. Här möter han författaren och journalisten Marit Kapla, som 2019 tilldelades Augustpriset för sin debutbok Osebol, till vilken hon intervjuat hela sin gamla hemby. Kvällens film är den isländska dramakomedin Mjölkkriget.

 

 

Var det här informationen du sökte?


För att vi ska kunna hjälpa dig hitta rätt behöver vi kunna kontakta dig.
Hur vill du bli kontaktad?


Tack för att du hjälper oss!