Lyssna

Konstutställning på Galleri Hemmave´ - pågår till 31 januari

Passa på att besöka premiärutställningen vid Galleri Hemmavé där bilder med motiv från vårt Biosfärområde visas i särskilda framtagna tittskåp och ramar i utemiljön. För bilder och installation ansvarar Götene Fotoklubb med fotograferna Titti Yttersjö och Peter Egonsson samt konstnärsentreprenör Helena Larsdotter.

Utöver denna tillfälliga utställning finns tre fasta konstinsatallationer: konstverket "Utsikt - insikt" av Smedja Therese och två väggbilder tagna av medlemmar i Götene Fotoklubb.

Varmt välkomna till kvarteret Melonen, Alsborgsgatan i Götene!

Utställningen pågår till och med 31 januari 2024.

Förstora bilden

Klicka på bilden för att förstora

Premiärutställningen

Premiärutställningen genomförs i samarbete med Götene Fotoklubb.

I ramarna visas bilder av fotografen Titti Yttersjö. Titti är född och uppväxt i Huddinge, Stockholm, och bor sedan 1987 i Lundsbrunn.

Utifrån Frödingskt vemod genom "Strövtåg i hembygden" visas från vänster:

  • "Januaridag på Sjöråsleden"
  • "När dimman lättar en marsmorgon vid Blomberg"
  • "Mars-solen bryter igenom dimman vid Blomberg"

Tittskåpet bjuder på en sär kuliss. Denna är sammansatt av foton tagna av Titti Yttersjö och Peter Egonsson, Götene Fotoklubb, och bilder skapade av utställningens samordnare Helena Larsdotter, konstnärsentreprenör från Hällekis. En humoristisk tolkning, med underton av förhållandet mellan civilisationen och naturen, samt med den pretentiösa titeln: "Hommage à Paul Gaugain - citat - död åt civilisationen, länge leve barbariet"

Det är inte alltid civilisationen är naturen till gagn och det som ibland ses som primitivt kan leva skonsamt nära naturen. Utifrån eftertanken får var och en förhålla sig.

Fasta konstinstallationer i kvarteret Melonen

GöteneBostäder vill att konsten ska vara en naturlig del av boendemiljön. 2023 byggde bolaget, i en unik nära samverkan med Unesco Biosfärområde Vänerskärgården med Kinnekulle, två nya hus på Melonen 6 i Götene som ett förtätningsprojekt vid sidan av redan befintliga bostadshus. Samtidigt skapades en helt ny utemiljö för alla hyresgäster på hela fastigheten.

Utöver de tillfälliga konstutställningar som genomförs i detta område finns också tre fasta konstinstallationer:

Utsiktstornet

På innergården återfinns en modell av det gamla utkikstorn som i slutet av 1800-talet uppfördes på Högkullen för turister som besökte Kinnekulle. Detta torn förföll successivt under 1900-talets senare hälft och brann ned under 1980-talet. Det är idag ersatt av en enklare kopia.

Om sitt konstverk "Utsikt - insikt" vill Smedja Therese i Husaby berätta att de nu gjort tvärt om och genom eld och plåt från grannens gamla oljetank skapat en fantastisk modell av det ursprungliga tornet.

"Liksom utsprunget står detta stabild på ett stycke diabas och en stor växt har via sina rötter fått kraft ur berget att bryta sig igenom tornets tak och sträva sig uppåt. Den håller uppe tornet genom att bilda dess fjärde fackverksben. Även vi får kraft av berget och vårt Biosfärområde växer sig starkare. I slutändan kommer naturen ta över, precis som sig bör. Men för att VI ska överleva måste vi bli i symbios med naturen och ta hjälp av den och inte bara nyttja den. Bostadsprojektet runt detta lilla torn, med sina hållbarhetsambitioner, visar att vi är på rätt väg".

Väggbilder

Innanför entrédörrarna på de två nyuppförda bostadshusen finns också väggbilder tagna av medlemmar i Götene Fotoklubb:

Alsborgsgatan 11: "Majkväll vid Rovass" - Rovass i närheten av Hällekis. Foto: Titti Yttersjö

Alsborgsgatan 13: "Lager på lager" - Alunskifferbrott på Kinnekulles nordvästra sida. Foto: Peter Egonsson

Relaterade sidor

Var det här informationen du sökte?


För att vi ska kunna hjälpa dig hitta rätt behöver vi kunna kontakta dig.
Hur vill du bli kontaktad?


Tack för att du hjälper oss!