Lyssna

Gammal nyhet
Den här nyheten publicerades och är kanske inte aktuell längre.

Publicerad klockan .

Test av utom­hus­varnings­systemet i Källby

Publicerad: klockan

Viktigt meddelande till allmänheten

Idag, 5 juni klockan 15.00, testas det nya utom­hus­varnings­systemet "Hesa Fredrik" i Källby. Det är en del det nationella varningssystemet Viktigt Meddelande till Allmänheten.

Med anledning av att Dafgårds har blivit klassad som en så kallad sevesoanläggning har Källby fått ett utomhusvarningssystem. Hesa Fredrik som varningstutan ibland kallas är en del av det nationella varningssystemet Viktigt Meddelande till Allmänheten (VMA) som används vid olyckor och allvarliga händelser. Varningssystemet innefattar

  • information i radio och TV,
  • i vissa fall utomhusvarningssystemet "Hesa Fredrik".

Testas fyra gånger per år

Utomhusvarningssystemet testas fyra gånger per år, nämligen den första helgfria måndagen i mars, juni, september och december, klockan 15.00.  Då ljuder utomhussignalen i de tätorter som har varningssystemet och Sveriges Radio informerar om VMA-testet.

Hur låter varningssignalen?

Signalen i utomhuslarmet består av sju sekunder långa ljudstötar med fjorton sekunders paus emellan. Signalen upprepas under minst två minuter. Utomhussignalen följs alltid av information i radio och TV. När faran är över signaleras detta genom en 30 sekunder lång sammanhängande signal.

Här kan du lyssna på hur signalerna låter.

Läs mer om VMA

Om du vill veta mer om varningssystemet VMA kan du läsa här:

Var det här informationen du sökte?


För att vi ska kunna hjälpa dig hitta rätt behöver vi kunna kontakta dig.
Hur vill du bli kontaktad?


Tack för att du hjälper oss!