Lyssna

Gammal nyhet
Den här nyheten publicerades och är kanske inte aktuell längre.

Publicerad klockan .

Ny operativ och utryckande organisation för Samhällsskydd mellersta Skaraborg

Publicerad: klockan

Klicka på bilden för att förstora.Förstora bilden

Klicka på bilden för att förstora.

Den nya räddnings­tjänst­organisationen Samhällsskydd mellersta Skaraborg (SMS) stärker sin utryckande organisation med helttidsbrandmän i de fyra kommunerna Falköping, Götene, Skara och Tidaholm.

I maj månad sa ett 40-tal deltidsbrandmän upp sig inom Samhällsskydd mellersta Skaraborg. 24 av uppsägningarna kom från Tidaholm, fyra från Falköping (Floby) och 15 från Götene. Från Skara har inga uppsägningar inkommit.

— Vi har efter det haft en dialog med var och en och erbjudit dem att ta tillbaka sina uppsägningar, säger Dan Hovskär, ordförande i nämnden för Samhällskydd mellersta Skaraborg.

— Vi fick akut ta tag i problemet, och det gör vi nu med en ny och stabilare organisation, säger Stefan Swenson, samhällsskyddschef.

Lösningen på problemet är fler heltidsanställda. Det kommer att finnas heltidsstyrkor även i Tidaholm och Götene, där det inte funnits tidigare. Våra kommuner får en höjd kompetens och förmåga som är bättre fördelad till alla tätortorterna. Detta medför att räddningsstyrkan snabbare kan hjälpa våra medborgare.

Stefan Swenson, Christian Carlsson och Dan Hovskär

Stefan Swenson, Christian Carlsson och Dan Hovskär

Den nya organisationen

Götene kommer att bemannas med 2 heltidsbrandmän, 2 deltidsbrandmän och 1 styrkeledare dygnet runt.

I Skara har ingen deltidsbrandman valt att säga upp sig. Där kommer det att finnas två heltidsbrandmän, 4-5 deltidsbrandmän och en styrkeledare dygnet runt.

I Floby, som ligger i Falköpings kommun, kommer det att finnas en styrkeledare på deltid och 2-3 deltidsbrandmän dygnet runt.

I Falköping är det oförändrat, med 1 styrkeledare och 4 heltidsbrandmän.

Tidaholm kommer att bemannas med 2 heltidbrandmän, två deltidsbrandmän och 1 styrkeledare dygnet runt.

Anspänningstiden, från det att larmet går till att räddningsstyrkan ska lämna brandstationen, är 90 sekunder för heltidsbrandmän och 5 minuter för deltidsbrandmän. Störst skillnad blir det då för Tidaholm och Götene, som tidigare inte har haft heltidsbrandmän, så hjälpen kommer nu komma ut snabbare.

Offensiv enhet

Den offensiva enheten jobbar förebyggande med främst utbildningar på skolor, fritidshem och övriga kommunala förvaltningar. De tar tag i oron och visar sig i samhället. Idag finns en offensiv enhet, men med den nya organisationen kommer det att finnas två. En för Skara - Götene, och en för Falköping - Tidaholm.

— Den offensiva enheten kommer att ha eget fordon, från vilket Kommunsamordningscentralen (KSC ) ser var den offensiva enheten befinner sig, och är de närmast olyckan får de åka. Detta gör att vi snabbare kan ge service till medborgarna, säger Christian Carlsson, enhetschef för stöd och utveckling

Rekrytering

Åtta heltidsbrandmän och tio deltidsbrandmän ska rekryteras omgående. Den 28 augusti löper uppsägningstiden ut för deltidsbrandmännen och den nya organisation kommer att starta.

Kontakt

Om du har frågor är du välkommen att kontakta Samhällskydd mellersta Skaraborg.

Telefon: dagtid 0515-88 58 00, övrig tid 0515-88 58 80

E-post: samhallsskydd@falkoping.se

Presskontakt: telefon 0515-88 79 99

Var det här informationen du sökte?


För att vi ska kunna hjälpa dig hitta rätt behöver vi kunna kontakta dig.
Hur vill du bli kontaktad?


Tack för att du hjälper oss!