Lyssna

Gammal nyhet
Den här nyheten publicerades och är kanske inte aktuell längre.

Publicerad klockan .

Offentliga Måltidens dag

Den 20 oktober i år uppmärksammas Offentliga Måltidens dag. Idag uppmärksammas alla offentliga måltider runt om i landet. Martin Berglund och Kristina Fahlgren Palm, enhet- och avdelningschef på kostenheten i Götene och Skara kommun berättar om hur den offentliga måltiden ser ut här i vår kommun!

En tallrik med potatis, pannbiffar, kokta grönsaker och gräddsås.Förstora bilden

Klicka för att förstora bilden.

Varje dag äter cirka en tredjedel av Sveriges befolkning måltider i vård, skola och omsorg. Nedan kan du ta del av intervjun där Martin Berglund och Kristina Fahlgren Palm, enhet- och avdelningschef på kostenheten i Götene och Skara kommun berättar om kommunens offentliga måltider, skolmat, råvaror, hur maten tillagas med mer!

Till vem serveras offentliga måltider?

Varje vardag serveras tre miljoner måltider runt om i Sverige inom vård, skola och omsorg. Det är på sjukhus, skolor, förskolor, äldreboenden, måltider till de som bor hemma med mera.

Måltider i skolan

När började man servera mat i skolan?

Ursprunget till dagens skolmåltider kan spåras tillbaka till 1800-talet. Redan under andra delen av 1800-talet fick barn som levde i fattigdom i vissa utvalda områden i Sverige tillgång till en måltid i skolan. Skolmaten bestod då oftast av gröt och mjölk.

Har det alltid varit konstnadsfri skolmat?

Redan 1946 började den svenska regeringen erbjuda statliga bidrag till kommuner som införde gratis skolmat i grundskolan. Sedan 1997 har Sveriges kommuner varit skyldiga att servera kostnadsfri skolmat till alla elever i grundskolan enligt skollagen.

Har alla länder kostnadsfri skolmat?

Nej, det är endast Sverige, Finland och Estland som har gratis skolmat. I Norge och Danmark får var och en ta med sig egen lunch. I andra länder så som USA och Storbritannien erbjuds fattiga elever skolmat medan övriga elever får betala själva.

Varför är det viktigt att äta lunch i skolan?

Utan näring och energi fungerar inte kroppen som den ska. Det är viktigt att skollunchen är näringsriktig. Äter man inte så påverkar det hälsan, humöret, orken, koncentrationen, minnet och mycket mer.

Vad gör man om man inte tycker om maten som står på matsedeln?

I de flesta skolrestaurangerna finns det flera maträtter att välja på. Det finns också ett stort salladsbord med många olika grönsaker. Varje dag serveras också knäckebröd och mjölk.

Råvaror och tillagning

Är det bara billiga råvaror som används i de offentliga köken i Götene och Skara?

Nej, det är råvaror med bra kvalitet som köps in via dom avtal som kommunen upphandlar. Vi strävar efter att ha så mycket svenska råvaror som möjligt. Allt kött, kyckling och ägg kommer från Sverige. Vi har också upphandlade produkter från vårt närområde, som till exempel potatis, ägg och färskt bröd.

Antalet serveringar med fiskrätter och växtbaserade maträtter har ökat. Förut fick vi mycket mer kötträtter. Hur kommer det sig?

Det beror dels på klimatanpassning och hälsobefrämjande. Både Skara och Götene har antagit klimatlöften om att minska växthusgaser och vi följer de råd som livsmedelsverket rekommenderar.

Vad rekommenderar livsmedelsverket då?

Att man ska äta mer grönsaker, frukt och bär. Fisk ska man också äta ofta - minst 2-3 gånger i veckan. Vi rekomenderas att äta mindre av rött kött och chark.

Vad är rött kött?

Kött som kommer från nöt, fläsk, lamm, ren och vilt. Att hålla nere mängden rött kött och chark är bra både för hälsan och miljön. Rådet är att man inte ska äta mer än 500 gram per vecka.

Hur många portioner serveras i Skara och Götene på en dag?

Cirka 7000 portioner serveras per dag inom förskola, skola och äldreomsorg. Vilket innebär att cirka 6700 gäster dagligen äter mat som något av köken från kostavdelningen tillagat. När det serveras köttbullar så går det åt ungefär 56 000 köttbullar.

Kan jag påverka vad som serveras?

Matsedel skrivs terminsvis och den skickas ut till våra skolor, förskolor och till omsorgen för synpunkter. Kostavdelningen har även måltidsråd där elever medverkar på skolorna och från förskolorna och omsorgen medverkar personal där vi diskuterar allt som innebär måltiden, både det som är på tallriken och miljön i våra restauranger. Vissa saker kan vi inte påverka.

Var lagas maten?

I Götene finns det fem produktionskök: Centralköket, Skattkistans förskola, Lundagårdens kök, Källby gård samt Källby förskola. I Skara är det tre kök som tillagar mat: Viktoriaskolan, Valleskolan samt Ardalaskolan.

Vad gör mottagningskök?

Mottagningskök lagar också mat men inte från kött- och fiskråvaror. De kokar till exempel potatis, pasta, bereder salladsbordet, kokar grönsaker, såser, värmer helfabrikat och halvfabrikat med mera.

Serverar ni hel- och halvfabrikat ofta?

Nej, det gör vi inte. Det är en yrkesstolthet att laga så mycket mat från grunden som möjligt. Cirka 80 procent av alla maträtter vi server idag lagar vi själva.

Var det här informationen du sökte?


För att vi ska kunna hjälpa dig hitta rätt behöver vi kunna kontakta dig.
Hur vill du bli kontaktad?


Tack för att du hjälper oss!