Lyssna

Gammal nyhet
Den här nyheten publicerades och är kanske inte aktuell längre.

Publicerad klockan .

Så förbereder du din trädgård inför torka

Med jämna mellanrum slår torkan till och tyvärr påverkar det trädgården. Trädgårdsexperterna på Mästers Blommor Handelsträdgård och vår egen kommunekolog delar med sig av tips på hur du kan förbereda din trädgård inför en torr sommar.

Ett foto på Anna och Viola på Mästers blommor handelsträdgård.  Förstora bilden

Anna och Viola på Mästers blommor handelsträdgård.

Smarta tips från Mästers Blommor

Trädgårdsmästarna på Mästers blommor tipsar om hur du kan skapa de bästa förutsättningarna för en fin trädgård även en torr och varm sommar.

Anpassa växter efter jord

När du ska plantera nya växter är det bra om du först undersöker vilken jord du har i din trädgård. Växter trivs nämligen i olika sorters jord. En lerig jord samlar mer vatten medan en sandig jord kräver mer vatten.

I en lerig jord passar växter som rosor och pioner bra. Medan i en sandig jord passar silverbladiga växter som lavendel, havtorn och lammöron bättre. Barrbuskar trivs bra både i leriga och sandiga jordar.

Växter med djupa rötter eller pålrötter (grova rötter som växer rakt ner) klarar ofta torka bättre än växter med ytliga rötter.

Vattna på rätt sätt på rätt plats

Vattna på morgon eller kväll för att undvika att vattnet avdunstar. Under varma perioder funkar kvällsvattning lika bra som på morgonen. Under mindre varma dagar kan vattning på morgonen vara att föredra för att undvika svampangrepp.

När du vattnar ska du vattna rejält och sällan för att undvika att rötterna vänder sig uppåt och blir torkkänsliga.

Att börja vattna tidigt på våren är också ett bra tips, då hjälper vi växterna tidigt. En stark trädgård klarar torka bättre.

Kom ihåg att en nyplanterad växt är nyplanterad i tre år, vilket betyder att växten behöver vatten de första tre åren.

Samla på vatten

Samla på regnvatten med regntunnor. Om du själv inte har möjlighet i din trädgård kolla med grannen om du får nyttja deras stuprör.

Kasta inte pastavattnet eller annat hetvatten, använd det istället som ogräsbekämpning.

Ett bonustips

Lägg brännässlor i en vattenkanna och låt stå några dagar, detta ger bra näring till våra växter.

Ekologens trädgårdstips

”När jag planterar ett träd eller en buske gräver jag ofta ner ett avloppsrör (vilket rör som helst funkar bara det går att vattna igenom) snett ner mot rotklumpen. Röret får sedan sticka upp ett par decimeter och fylls vid bevattning, vattnet når då direkt ner till rötterna. Vi behåller röret i flera år.” Säger Karolina Ringdahl, kommunekolog på Götene kommun.

Enkel punktbevattning

Gör en lite fördjupning vid enskilda plantor för punktbevakning. Det funkar både i trädgårdslandet och rabatten.

Täck odlingarna

Att täck sina odlingar, rabatter och trädplanteringar med exempelvis täckbark, flis, gräsklipp, löv, stenar eller annat kan göra stor skillnad då minskar avdunstningen från jorden. Det blir även en jordförbättring som ger nytta i längden och vissa ogräs trivs mindre bra.

Lär känna din trädgård

För att få ut något positivt av denna torra sommar så kan man se det som ett bra exempelår för att anpassa sin trädgård. Ta bilder på din trädgård som visar vart det är som torrast. Istället för att plantera på torrfläckarna så arbeta med att skapa skuggiga partier med träd eller stenar.

Om gräsmattan dör i vissa områden kan en torräng vara ett roligt alternativ. Torräng tillhör våra mest artrika miljöer när det gäller flora och passar på mark som lätt torkar ut.

Var det här informationen du sökte?


För att vi ska kunna hjälpa dig hitta rätt behöver vi kunna kontakta dig.
Hur vill du bli kontaktad?


Tack för att du hjälper oss!