Lyssna

Gammal nyhet
Den här nyheten publicerades och är kanske inte aktuell längre.

Publicerad klockan .

Månadens fråga: Var lämnar du ditt trädgårdsavfall?

Publicerad: klockan
Ändrad 4 december 2015: Frågan stängd.

Träd och grenar på återvinningscentralen. Klicka på bilden för att förstora.Förstora bilden

Träd och grenar på återvinningscentralen. Klicka på bilden för att förstora.

Hösten är här och för många innebär det att man gör trädgården redo för vintern. Häckar, buskar och träd beskärs, löv räfsas och kanske planterar man nya lökar att njuta av kommande vår. Trädgårdsarbetet för ofta med sig stora mängder avfall som måste hanteras på rätt sätt och många privatpersoner har inte plats att själva kompostera allt trädgårdsavfall.

Därför finns möjligheten att lämna det på återvinningscentralen i Götene eller i någon av de trädgårdscontainrar som ställs upp under vecka 40-45 i Lundsbrunn, Årnäs, Österäng, Gössäter och Källby.

Läs mer om de tillfälligt utställda containrarna på Götene vatten och värmes hemsida (nytt fönster)

Frågan är stängd

Frågan var för oktober och november och är nu stängd, du kan se resultatet nedan.

Frågan

Var lämnar du ditt trädgårdsavfall?

Svar

I egen kompost på tomten - 9
På återvinningscentralen - 15
I de tillfälliga containrarna för trädgårdsavfall - 5
Dumpar det i naturen - 11
Eldar upp det - 0
Slänger det i grannens soptunna - 2
Annat - 2

Totalt antal svar: 44

Kompost

Genom att kompostera skapas ett ekologiskt kretslopp som ger upphov till fin näringsrik jord. I komposten finns miljontals mikroorganismer, maskar och smådjur som bryter ned det organiska avfallet.

Man kan kompostera både matrester och trädgårdsavfall, men för att komposten ska fungera så måste den skötas. Bland annat måste den vara lagom fuktig och få tillräckligt med syre så att nedbrytningsprocessen fungerar som den ska och inte orsakar dålig lukt.

Läs mer om kompostering på Götene vatten och värmes hemsida (nytt fönster)

Dumpning

Tyvärr väljer en del människor att dumpa sitt trädgårdsavfall i skogsområden, bäckraviner och till och med i parker mitt i samhällena. Detta för med sig en rad problem, förutom att det ser trist och skräpigt ut:

  • Den så kallade mördarsnigeln (spansk skogssnigel) trivs utmärkt i dessa högar med trädgårdsavfall och får på så sätt hjälp att föröka sig än mer.
  • Högarna bidrar också till att andra oönskade arter sprider sig allt mer i vår natur, till exempel kirskål, kanadensiskt gullris, vintergröna, parkslide med mera.
  • Även växter som inte orsakar några större problem, men som ändå inte hör hemma i den svenska naturen, ges möjlighet att sprida sig utanför våra trädgårdar. Det är inte ovanligt att hitta både det ena och det andra på dessa olovliga dumpningsplatser.
  • Eftersom ingen sköter om dessa komposthögar så fungerar inte nedbrytningen som den ska, och de orsakar både obehaglig lukt och kväver vegetationen runt omkring. Till och med träd kan kvävas om stambasen och rötterna täcks av trädgårdsavfall så att trädet inte får nog syre.
  • Om avfallet dumpas nära en å eller sjö för regnet med sig näringsämnen ner i vattendraget. Där kan det ge upphov till syrebrist och i värsta fall slå ut fiskar och andra djurarter som lever i vattnet.

Så se till att du lägger ditt trädgårdsavfall på riktig plats och låt det bli ny näringsrik jord som på nytt kan komma till användning i trädgården!

Var det här informationen du sökte?


För att vi ska kunna hjälpa dig hitta rätt behöver vi kunna kontakta dig.
Hur vill du bli kontaktad?


Tack för att du hjälper oss!