Lyssna

Publicerad klockan .

Jaktsäsongen 2024–2025

Under de senaste månaderna har jakt på dovhjort genomförts på kommunal mark i Hällekis och Gössäter. Totalt har ett fyrtiotal hjortar fällts inne i samhällena. Utmaningarna med dovhjortar kvarstår, men vi ser förändringar i deras rörelsemönster och beteende. Nu när den allmänna jakttiden för dovhjort är över, är det viktigt att vi alla hjälps åt för att hålla hjortarna på avstånd.

fyra dovhjortar på ett fält. Förstora bilden

Klicka för att förstora.

Syftet med jakten på kommunal mark i Hällekis och Gössäter är att skrämma dovhjortarna så att de inte längre upplever samhället som en trygg plats. Den 31 mars avslutades jaktsäsongen på dovhjort. Trots att vi är nöjda med resultaten, är detta ett långsiktigt arbete som kräver kontinuerliga insatser under flera år, och vi måste samarbeta för att hantera situationen.

Utvärdering av jakten

Efter jaktsäsongens slut har vi tillsammans med de deltagande jaktlagen utvärderat insatserna. Under jaktsäsongen har cirka fyrtio hjortar fällts på kommunens mark. Den ökade jaktaktiviteten och slyröjningen har lett till förändrade rörelsemönster hos hjortarna

Jaktsäsongen 2024–2025 var den tredje säsongen med jakt i Hällekis och den andra i Gössäter. Att genomföra jakt inne i ett samhälle är en utmaning. Men vi ser en förändring i hur dovhjortarna rör sig, och fler hjortar söker sig nu bort från kommunal mark. En utmaning nu är att dovhjortarna uppehåller sig mer på privat mark, där kommunen inte har rådighet. Därför är det viktigt att alla arbetar mot samma mål.

Arbetet fortsätter, och jakten på dovhjort inom Hällekis och Gössäter kommer att fortsätta nästa säsong.

Vad du som fastighetsägare kan göra

För att förhindra att hjortarna återvänder till samhällena innan nästa jaktsäsong börjar, finns det flera åtgärder du som fastighetsägare kan vidta för att avskräcka dovhjortarna från din mark och från samhället.

Minska tillgången på mat

Dovhjorten äter gräs, örter, blad och kvistar från småträd och buskar, bär, frukt, ek- och bokollon, kastanjer, grödor och ungskog. För att undvika att locka hjortarna med lättåtkomlig föda, kan du:

  • Ta hand om fallfrukt
  • Sätta lock på komposten
  • Lägga nät runt eller över odlingsland
  • Inte slänga fallfrukt eller annat växtmaterial i naturen, utan lämna det till återvinningscentralen eller kompostera på egen tomt.

Stäng hjorten ute

Genom att stängsla in hela eller delar av din trädgård, försvårar du för hjortarna att ta sig in. Både staket och stängsel, särskilt elstängsel, är effektiva mot djuren.

Skräm bort hjorten

Många av hjortarna i Hällekis är vana vid människor och därför ovanligt orädda. Generellt kan följande metoder skrämma dem:

  • Skrämselljud, främst ljud från människor men även hundar har visat sig vara effektiva
  • Ljusreflexer, till exempel CD-skivor i träd som reflekterar ljus
  • Spridning av urin i trädgården, då doften är obehaglig för hjortarna

Var det här informationen du sökte?


För att vi ska kunna hjälpa dig hitta rätt behöver vi kunna kontakta dig.
Hur vill du bli kontaktad?


Tack för att du hjälper oss!