Lyssna

Gammal nyhet
Den här nyheten publicerades och är kanske inte aktuell längre.

Publicerad klockan .

Utflyktstips till helgen

I dessa tider vill vi tipsa om två spännande besöksmål,             Högkullen på Kinnekulle och Sörboleden i Lundsbrunn. Vid Högkullen finns tre olika slingor att vandra, ta en glass och få se en utsikt med vacker vy. I Lundsbrunn längst Sörboleden vandrar man på spänger och broar i en djungellik miljö med gott om fikaplatser.

Utsiktstornet Bild: Anders Jonsson

Utsiktstornet Bild: Anders Jonsson

Högkullen

Besök Högkullen och gå någon av de tre vandringsslingorna i olika distanser som finns där. Slingorna utgår från Vindarnas tempel som ligger strax bakom Kinnekullegården och är en utomhusutställning med information om Kinnekulle.

Gula, blå eller röda slingan

Den gula och kortaste slingan på 2 km går runt Högkullen och bjuder på en fantastisk utsikt från Utsiktstornet. Vid vackert väder ser man Läckö slott och ibland även ända till Dalsland och Värmland.

Utsiktstornet är i helgen öppet lör-sön kl. 10-17, här avnjuts med fördel en glass och fika i solen. När du är uppe i tornet har du lika många höjdmeter ner till Vänerns strand som om du stod på den översta utsiktsplatån på Eiffeltornet och tittade ner på staden.

Den blå slingan på 4 km når också Utsikstornet, genom naturreservatet Stora salen och över vackra slåtterängar.

Den röda och längsta leden på 6 km går genom Stora salen men är sedan mer kuperad då den leds genom drumliner, dalgångar och trolsk skog.

Parkering finns både vid Kinnekullegården och Dimboparkeringen. Här hittar du Länsstyrelsens karta över Kinnekulle.

Sörboleden

I Lundsbrunn vid Dalakvarn finns vackra Sörboleden som går genom Mariedals naturreservat. Här vandrar man på spänger och broar över den slingrande Mariedalsån i en nästan sagolik miljö.

Låt barnen upptäcka fåglar, insekter och växter i vår svenska djungel! Det finns gott om bänkar för en fikapaus längs leden och vid kvarnen, där man också parkerar. Vandringsslingan genom reservatet är ca 3 km men det går fint att gå delar av den. Här kan du läsa mer om den fantastiska miljön och även se karta över området.

Sörboleden Foto: Mikael Lundgren

Sörboleden Foto: Mikael Lundgren

Sörboleden Foto: Carolin Carlgren

Sörboleden Foto: Carolin Carlgren

Sörboleden Foto:Mikael Lundgren

Sörboleden Foto:Mikael Lundgren

Var det här informationen du sökte?


För att vi ska kunna hjälpa dig hitta rätt behöver vi kunna kontakta dig.
Hur vill du bli kontaktad?


Tack för att du hjälper oss!