Lyssna

Gammal nyhet
Den här nyheten publicerades och är kanske inte aktuell längre.

Publicerad klockan .

Solcellsbänk - unga kommunutvecklares initiativ till projektet "Drömmen om Götene - Järnvägsgatan"

Unga kommunutvecklare har fått i uppdrag av projektet ”Drömmen om Götene” att skapa förutsättningar att Götene centrums fysiska miljö ska utvecklas. Ett av dessa områden är Järnvägsgatan. Resultatet av detta projekt blev en solcellsbänk med laddningsuttag för mobil och datorn samt möjlighet att koppla upp sig på wi-fi. Bänken står vid Järnvägsgatans torg vid Pressbyrån. Varmt välkomna att delta vid invigningen imorgon, fredag den 29 april klockan 17.30!

På grå kullersten står en svart bänk med solceller som sittyta. På sidorna sitter laddningsbara uttag för mobilen.Förstora bilden

Solcellsbänk för laddning av mobil eller dator med möjlighet att koppla upp till wi-fi.

Unga kommunutvecklare är ungdomar i Götene kommun som frivilligt vill engagera sig i samhällsaktuella frågor. Under hösten 2020 fick de i uppdrag inom projektet "Drömmen om Götene" att tillsammans ta fram idéer på hur Götene ska få ett mer levande och attraktivare centrum. Nu har de tagit sig an området "Järnvägsgatan" i Götene.

Från idé till verklighet

Våra unga kommunutvecklare fick ett uppdrag i projektet "Drömmen om Götene" att skapa, rita och illustrera Järnvägsgatans torg ur ett ungdomsperspektiv. Ungdomarna gjorde en så kallad swot-analys som innebär att de undersökte styrkor, svagheter, möjligheter och hot inom deras föreslagna idéer.

Unga kommunutvecklare intervjuade andra ungdomar kring vad dom tyckte skulle finnas på torget utanför Fritidsgården. Ungdomarna kom med många förslag, men ett förslag som stack ut var "sittbänkar med wi-fi och laddningsstation för elektronik". Beslutet om att placera en solcellsbänk annonserades för ungdomarna under hösten 2021.

Solcellsbänkens funktioner

Kinnekulle Energi var på plats för att installera solcellsbänken. Solcellsbänken driver sin energi via dess solcellspaneler som är insatta i bänkens sittyta. Där kan man både ladda sin dator eller telefon via uttag, men du kan även ladda mobilen genom en sladdlös laddning där du istället lägger mobilen direkt på en laddyta. Bänken ger även möjlighet att koppla upp sig på wi-fi (Steora Free WiFi). Vi hoppas att bänken kommer komma till god användning för alla medborgare i Götene kommun.

Detta visar i alla fall på att om man vill påverka i Götene kommun så går det, även om man inte alltid får precis som man vill", säger en delaktig ungdom i projektet "Drömmen om Götene - Järnvägsgatan".

Invigning

Fredag 29 april klockan 17.30 kommer solcellsbänken officiellt att invigas! Vid invigningen kommer det att bjudas på musik, glass och saft.

Solcellsbänken står på Järnvägsgatans torg vid Pressbyrån.
Adress: Järnvägsgatan 6, Götene.

Projektägare är Näringslivsföreningen i Götene

Projektet "Drömmen om Götene" drivs under paraply av Näringslivsföreningen i Götene och syftar till att prova olika sätt att utveckla aktiviteter och handel i Götene centrum ut med Järnvägsgatans norra del. Projektet sker i samverkan med fastighetsägare och de företag som bedriver verksamhet i fastighetslokalerna ut med järnvägsgatangatan och i kommunen.

Var det här informationen du sökte?


För att vi ska kunna hjälpa dig hitta rätt behöver vi kunna kontakta dig.
Hur vill du bli kontaktad?


Tack för att du hjälper oss!