Lyssna

Gammal nyhet
Den här nyheten publicerades och är kanske inte aktuell längre.

Publicerad klockan .

Ramslöken är mogen, men tänk på reglerna i våra naturreservat

Publicerad: klockan

Foto på ramslök.

Blommande Ramslök i Munkängarna.

Snart slår den väldoftande örten ramslök ut runt om på Kinnekulle. De vita blommorna trivs framförallt på Munkängarna och bildar där ett blommande hav. Att plocka ramslöken i ett naturreservat är dock inte tillåtet.

Kinnekulle består av flera naturreservat, vilket innebär att naturen där är skyddad för att bevaras för framtiden. Det betyder att man inte får plocka eller gräva upp vare sig gräs, örter, mossor eller lavar.

Vilka bestämmelser som gäller skiftar från plats till plats och vid ingångarna till de olika reservaten på Kinnekulle finns skyltar som talar om vad man får och inte får göra på området. Till exempel är det tillåtet att plocka både bär och svamp på Munkängarna, men inte ramslök.

Det bästa är självklart att lämna naturreservatet i samma skick som det var när du kom dit, det vill säga utan att ta med dig souvenirer i form av växter, stenar eller pinnar. Den som är sugen på ramslökssoppa gör därför bäst i att själv odla örten i sin egen trädgård eller i en kruka på balkongen.

Ramslökens dag - 23 maj

Ni missar väl inte Ramslökens dag den 23 maj med start klockan 11.00 i Munkängarna (nytt fönster) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Mer information

På länsstyrelsens hemsida kan du läsa mer om vilka naturreservat som finns i området och vilka föreskrifter som gäller för respektive reservat. (nytt fönster) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Var det här informationen du sökte?


För att vi ska kunna hjälpa dig hitta rätt behöver vi kunna kontakta dig.
Hur vill du bli kontaktad?


Tack för att du hjälper oss!