Lyssna

Gammal nyhet
Den här nyheten publicerades och är kanske inte aktuell längre.

Publicerad klockan .

Nya Vänerleden blir Sveriges sjätte nationella cykelled

Nu är det formella beslutet taget och Trafikverket har godkänt Vänerleden som ny nationell cykelled, den sjätte i ordningen. Cykelleden runt Sveriges största sjö blir cirka 64 mil lång och ska stå färdig inför säsongen 2022. Själva invigningen sker under tidig sommar.

Från en klippa blickar man ut mot blå himmel och vatten. En svart cykel står lutad mot ett träd. Förstora bilden

Fotograf: Henrik Lindholm

Vänerleden kommer att byggas upp kring fyra etapper där varje etapp blir mellan 14 mil och 18 mil lång. Med många sevärdheter och besöksmål längs vägen är uppskattningen att en etapp passar för en 3-4 dagars tur. Några av sträckorna används redan idag som cykelled medan andra blir nya för ändamålet.

Vänerleden

Under våren kommer Trafikverkets officiella cykelledsskyltar att sättas upp så att leden är redo inför sommarsemestrarna. Arbetet med att koppla samman leden görs av Vänersamarbetet tillsammans med samtliga 13 kommuner runt Vänern och i tätt samarbete med Visit Värmland och Turistrådet Västsverige.

Intresset för cykelturism har ökat kraftigt de senaste åren och vår förhoppning är att Vänerleden kommer leda till att fler upptäcker vår fantastiska sjö och de besöksmål och aktiviteter som finns runtom den", säger Madeleine Norum, projektledare för Lake Vänern Grand Tour.

Cyklisterna kommer att kunna ta del av Vänerns finaste badstränder, spännande lokal mat, kulturupplevelser i världsklass och unika naturfenomen. Vänerleden går längs vägar med låg trafikmängd och har granskats ur trafiksäkerhetssynpunkt av Trafikverket.

När Intresset för cykel fortsätter att öka innebär en nationell cykelled att vi blir ännu mer konkurrenskraftiga som cykeldestination i Västsverige och i området runt hela Vänern. Det innebär också en kvalitetssäkring och trygghet för alla som arbetar med cykelturism i regionen, men också för alla som kommer hit för att cykla. Detta är bra för både boende och besökare", säger Henrik Linneros, projektledare på Turistrådet Västsverige.

En nationell cykelled innebär en långsiktigt, hållbar och kvalitetssäkrad infrastruktur som skapar goda förutsättningar för besöksnäringsföretagen att paketera och produktutveckla kring cykelturism. Det stärker också Värmland som destination för cyklande turister. Tillsammans med Unionsleden och Klarälvsbanan har vi nu mycket goda förutsättningar för leisurecykling och sköna cykelturer i Värmland", säger John Zafaradl projektledare på Visit Värmland.

För mer information om Vänerleden

Om du är intresserad av att läsa mer om Vänerleden kan du besöka Vänerns hemsida.

Fakta om Vänerleden

Leden kommer att bli cirka 64 mil lång, och presenteras utifrån fyra etapper. (Karlstad-Mariestad, Mariestad-Vänersborg, Vänersborg-Åmål, Åmål-Karlstad). Etapperna är mellan 14 och 18 mil långa. Nedan räknar vi upp några av de upplevelser som cyklisterna kommer att kunna ta del av på sin tur:

Kulturupplevelser

Sandgrund Lars Lerin, Värmlands museum, Alsters Herrgård, Gustafsviks herrgård, Kristinehamns konstmuseum, Picassoskulpturen, Södra Råda gamla kyrka, Särestads landsbygdsmuseum, Dalaborg, Vänersborgs museum, gamla stadsdelar i Mariestad, Lidköping, Kristinehamn och Åmål. Akvedukten i Håverud samt kulturmiljön Not Quite och Fengersfors bruk. Borgviks hyttruiner och bruksområde.

Naturupplevelser

Platåbergen Kinnekulle, Halle- och Hunneberg. Ändmoränen Hindens rev som sträcker sig 5 km ut i Vänern, och Hjortens udde. Flera naturreservat såsom Kummelön, Surö bokskog, biosfärsområde Kinnekulle och Vänerskärgården.

Fakta om Vänersamarbetet:

Du kan ta del av mer information om Vänersamarbetet på Vänerns hemsida.

Kontakt

Madeleine Norum, Projektledare Lake Vänern Grand Tour
Telefon: 072-204 75 21
E-post: madeleine.norum@vanern.org

Laila Gibson, verksamhetssamordnare Vänersamarbetet.
Telefon: 076-78 72 798
E-post: laila.gibson@vanern.org

Henrik Linneros, Projektledare Cykel, Turistrådet Västsverige
Telefon: 031-818343
E-post: henrik.linneros@vastsverige.com

John Zafaradl, Projektledare Visit Värmland
Telefon: 070-2605648
E-post: john.zafaradl@visitvarmland.com

Var det här informationen du sökte?


För att vi ska kunna hjälpa dig hitta rätt behöver vi kunna kontakta dig.
Hur vill du bli kontaktad?


Tack för att du hjälper oss!