Lyssna

Minne av ett hav - invigning lördag 11 september

Africa Coll skapar en tillfällig konstinstallation i Stenbrottet på Kinnekulle. Minne av ett hav är en form och en projektion som för oss närmare en avlägsen tystnad för att återskapa denna plats som vår egen.

Sjön i Stenbrottet KinnekulleFörstora bilden

Minne av ett hav

Intervention i landskapet (land art)
Konstnär: Africa Coll
När: 11-26 september
Plats: Stenbrottet Kinnekulle

Eftersom platserna inte alltid är desamma.

Eftersom allt förändras och förvandlas.

Eftersom lämningarna ger oss tillbaka en plats som vi inte har något minne av.

Jag befinner mig framför det som för miljontals år sedan var ett hav. Landskapet ser jag som evigt och tror det kommer att fortsätta för alltid, det är länken som förenar oss med en värld som inte längre existerar. Jag vill samla tid och rum.

Verket är en intervention i landskapet som inte kommer att lämna några spår och som kommer att försvinna och smälta samman eftersom det är gjort med material från omgivningen.

Det är en form och en projektion som för oss närmare en avlägsen tystnad för att återskapa denna plats som vår egen." - Africa Coll

Invigning lördag 11 september

Invigningskvällen bjuder på samtal med konstnären Africa Coll. Hon beskriver sina tankar bakom konstverket ”Jag befinner mig framför det som för miljontals år sedan var ett hav. Landskapet ser jag som evigt och tror det kommer att fortsätta för alltid, det är länken som förenar oss med en värld som inte längre existerar. Jag vill samla tid och rum”.

Under kvällen ger Lars Rosengren en geologisk bakgrund till stenbrottet och ursprunget i världshavet. Eva Gustafsson som är forskare vid Göteborgs universitet kommer att berätta om spännande forskningsresultat kring vad våra favoritplatser betyder för oss som bor och verkar i biosfärområdet. Susanne Andersson medverkar för både Götene kommun och Biosfärområde Vänerskärgården med Kinnekulle. Kvällen inramas av flöjtmusik framfört av Lasse Dahlberg.

Klockan 18.30: konstnärssamtal, geologisk presentation av platsen, forskningsresultat, musik.

Klockan 19.00-21.00 ljusprojektion på konstverket.

(Ljusprojektion kommer även att ske lördag 25 september klockan 18.00-20.00)

Vandringsutställning "Min plats i biosfären"

"Minne av ett hav" är en del i kommunikationsprojektet "Min plats i Biosfären".

Min plats i biosfären är namnet på en vandringsutställning och en skrift. De visar forskningsresultat om vilken roll kulturmiljön och de kulturella ekosystemtjänsterna kulturarv och platsidentitet har för människors välbefinnande och för hållbar landskapsförvaltning inom Unesco Biosfärområde Vänerskärgården med Kinnekulle.

Innehållet baseras på forskningsprojektet Kulturmiljö och kulturarv som en del av hållbar landskapsförvaltning utfört av forskare vid Göteborgs universitet och Högskolan i Gävle.

Kommunikationsprojektet Min plats i biosfären bygger på samverkan mellan forskarna, Vänermuseet, Biosfärföreningen samt Lidköping- Götene och Mariestads kommuner. Vandringsutställningen visas i Stenbrottet under september 2021.

GIBCA extended

Minne av ett hav är en del av GIBCA extended. En höst fylld med samtidskonst i Västra Götaland!

Konstverk Minne av ett hav
Konstverk Minne av ett hav

Relaterade sidor

Var det här informationen du sökte?


För att vi ska kunna hjälpa dig hitta rätt behöver vi kunna kontakta dig.
Hur vill du bli kontaktad?


Tack för att du hjälper oss!