Lyssna

Gammal nyhet
Den här nyheten publicerades och är kanske inte aktuell längre.

Publicerad klockan .

Invigninging av ny infoplats i Husaby - 3 juli

Publicerad: 29 juni 2011
Husaby infoplats byggs uppFörstora bilden

Husaby infoplats byggs upp

Söndag 3 juli invigs den nya infoplatsen i Husaby som för besökande ska presentera de olika sevärdheterna i Husaby samt pilgrimslederna i området. Den ska också presentera flora och fauna i området samt "Kungsstigen" som binder samman de olika sevärdheterna vid Husaby. Arrangemanget sammanfaller med den årliga Husabydagen.
Götene kommun, i samarbete med Husaby hembygdsförening och Husaby pastorat har arbetat med en besöksmålsutveckling av Husaby i ett Leader-projekt som startades våren 2010. Projektet har också haft som uppgift att producera skyltar som på bästa sätt presenterar Husaby med Kinnekulle. Infoplatsen ska nu invigas av kommunstyrelsens ordförande Kenth Selmosson.

Projektet har också bidragit till att stärka den gemensamma besöksnäringen i Husaby och Kinnekullebygden. Ett genuint nätverk mellan olika aktörer på Kinnekulle är nu etablerat. En kurs i storytelling för turistföretagare och guider i Kinnekullebygden är genomförd. En vandringsled, den så kallade  "Kungsleden" är etablerad. Vandringsleden sträcker sig förbi 10 olika sevärdheter bland annat Biskopsborgen, Brigidakällan, Husaby kyrka och Sigfridkällan.

Husaby infoplats påminner om Vindarnas tempel uppe på Kinnekulle, fyra stora skyltar visar:

  • Kinnekulle
  • flora och fauna
  • pilgrimsleder
  • "Kungsstigen"
Husaby är idag den mest välbesökta platsen på Kinnekulle med mellan 30 000-40 000 besökande årligen. Årets Husabydag bjuder på ett spännande program där också olika folkdräkter presenteras av Eva Jonsdotter och Sam Alteryd. Musiken står riksspelman Lars-Olof Ejstes och Helena Ambertsson för.

Utöver de olika programpunkterna är det kaffeservering i Hembygdsgården med hembakade kakor. Där har besökande också möjlighet att uppleva den spännande utställningen "Vi skor oss" som presenterar skomodet genom flera generationer eller bli med på en guidad tur längs "Kungsstigen".

Husabydagen avslutas med en musikgudstjänst i Husaby kyrka. Där medverkar bland andra Husaby/Ledsjö kyrkokör och Lars-Olof Ejstes, fiol och Helena Ambertson orgel.

Mer information om Husabydagen

För mer information:
Maria Nordström
kommunutvecklare
Telefon: 070-890 75 10
E-post: maria.nordstrom@gotene.se

Var det här informationen du sökte?


För att vi ska kunna hjälpa dig hitta rätt behöver vi kunna kontakta dig.
Hur vill du bli kontaktad?


Tack för att du hjälper oss!