Lyssna

Gammal nyhet
Den här nyheten publicerades och är kanske inte aktuell längre.

Publicerad klockan .

Historisk doldis från Lundsbrunn blir film

Publicerad: klockan

Klicka på bilden för att förstora.

Klicka på bilden för att förstora.

I Skaraborg finns massor av fängslande och intressanta historier att berätta. I projektet Skaraborgshistorier filmatiseras en lokal historia från varje kommun i hela Skaraborg. Nu är det officiellt att filmen i Götene kommer att handla om vetenskapskvinnan Eva Ekeblad, en historisk person som kanske är något av en doldis!

Götenes film: Eva

Filmen om Eva är en skildring av en kvinnas passion och strävan efter att få möjlighet att följa sin dröm. Med idogt arbete och med sin mans stöttning i en tid då kvinnans plats var i hemmet lyckades Eva ta sig in på männens territorium och bana väg för kommande generationer kvinnor.

1748 blev Eva Ekeblad, född De la Gardie, den första kvinnan att bli invald i Svenska Vetenskapsakademien. Hennes bedrift berodde till stor del på hennes experiment med potatis. Hon var den första att beskriva hur man gör brännvin av potatis. Hon framställde även stärkelse ur potatis som kunde användas både till bakning och som puder.

Eva var dotter till greve Magnus Julius De la Gardie (1674–1741) och Hedvig Catharina Lillie (1695–1745). Hon gifte sig 1741 med riksrådet greve Claes Claesson Ekeblad, som då var 32 år gammal, medan Eva själv bara var 16 år gammal. När hon gifte sig fick hon Mariedals slott i hemgift. Maken ägde dessutom Stola herrgård. Eftersom han ofta var frånvarande, blev det Eva Ekeblad som i praktiken fick ansvaret för skötseln av godsens förvaltning.

Unga filmskapare

Filmen Eva är skriven av Elin Jannesson och Linus Strand och kommer att regisseras av Emilia Williamson. Elin och Linus studerar ekonomi på gymnasiet och har en stor passion för skrivande. Med Eva debuterar de som manusförfattare. Emilia har arbetat i olika roller inom filmproduktion i flera år och gör nu sin regidebut.

Kort om filmprojektet

Projektet ägs och drivs av Studiefrämjandet där John Tornblad och Johan Fågelström är anställda som projektledare och producenter för projektet. Det kommer att göras 15 kortfilmer, en för varje skaraborgskommun, som baseras på en lokal historia eller sägen. Varje kortfilm görs av unga, lokala kreatörer som vill få erfarenheter och ta sig vidare som filmskapare.

Projektet drivs av Studiefrämjandet i samarbete med samtliga 15 kommuner i Skaraborg, samt med stöd från Allmänna arvsfonden. Filmerna kommer vara klara i slutet av 2018 och visas på bio våren 2019.

Mer information

Skaraborgshistoriers hemsida (nytt fönster). Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Skaraborgshistoriers facebook (nytt fönster). Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Var det här informationen du sökte?


För att vi ska kunna hjälpa dig hitta rätt behöver vi kunna kontakta dig.
Hur vill du bli kontaktad?


Tack för att du hjälper oss!