Lyssna

Gammal nyhet
Den här nyheten publicerades och är kanske inte aktuell längre.

Publicerad klockan .

Efter istiden, föredrag i Ledsjö - 14 april

Publicerad: 7 april 2011
Efter istiden - Så formades vårt landskap. Mark D. Johnson har under fyra somrar vandrat över slätterna väster om Billingen mellan Skara och Götene för att förstå vad som hände i området vid slutet av istiden.
Han har borrat och tittat i vartenda grustag. Några viktiga istidshändelser ägde rum i just dessa trakter: Inlandsisens avsmältning hade nått fram till centrala Jylland i Danmark men isen ryckte fram igen under en kall period och stannade till vid Skara.

Under en kort period skapades en rad ryggar (randmoräner). Skånings-Åsaka och Ledsjö kyrkor ligger på två av dessa sju ryggar. En annan händelse var tappningen av Baltiska Issjön som låg öster om Billingen men uppdämd av inlandsisen. När isens kant smälte förbi nordspetsen av Billingen spolades sjutusen kubikkilometer vatten västerut rakt över Götene.

Mark kommer att prata om dessa händelser men mest handlar det om en överblick av hur landskapet runt Götene blev till.

Mark D. Johnson är docent i kvartärgeologi vid Göteborgs universitet. Hans intressen är geologi och istidens och deras lämningar på landskapet. Mark har forskat i nästan 30 år i Colorado, Minnesota, Wisconsin, och nu i Sverige och på Island.

Kyrkskolan, Ledsjö
Torsdag 14 april, klockan 19.00
Fri entré.

Medarrangör: Skaraborgs geologiska förening

Läs mer om Götene kommuns kulturprogram

Var det här informationen du sökte?


För att vi ska kunna hjälpa dig hitta rätt behöver vi kunna kontakta dig.
Hur vill du bli kontaktad?


Tack för att du hjälper oss!