Lyssna

Gammal nyhet
Den här nyheten publicerades och är kanske inte aktuell längre.

Publicerad klockan .

Blombergsleden - Nyrenoverad vandringsled

Blombergsleden passerar otroligt vackra och varierande naturmiljöer längs Vänerns sjökant. Leden slingrar igenom Naturreservatet Västerplana storäng och har utsikt in beteshagarna i Blombergs naturreservat.

Bild: Anders Jonsson

”Det är en av Kinnekulles vackraste vandringsleder” säger Anders Jonsson – arbetsledare för Naturenheten inom Service & Teknik som har märkt upp leden.

Den 4 km långa vandringen på Blombergsleden passerar genom delar av Naturreservatet Västerplana storäng med beteshagar och ekar i olika åldrar. En ek kan bli 1000 år gammal och ha 1000 olika arter knutna till sig.

Leden går längs sjökanten och passerar Blombergs badplats och Blombergs hamn. Har man tur kan man se Vikingaskeppet Sigrid Storråda ligga inne. Det går även göra korta avstickare från leden ut på klipporna.

”Kanske är området som vackrast nu på försommaren när marken täcks av ramslökens snövita blombollar. Men tänk på att det inte är tillåtet att plocka ramslök inom naturreservaten.” säger kommunekologen Karolina Ringdahl.

Du kan med fördel parkera och utgå från Blombergs bad eller hamn. Blombergsleden är en rundled med blå markering på stolparna. Längs vissa fuktiga partier finns spänger. På ett ställe finns en övergång över ett djurstängsel.


Foto: Anders Jonsson

Foto: Anders Jonsson

Fotograf: Anders Jonsson

Var det här informationen du sökte?


För att vi ska kunna hjälpa dig hitta rätt behöver vi kunna kontakta dig.
Hur vill du bli kontaktad?


Tack för att du hjälper oss!