Lyssna

Gammal nyhet
Den här nyheten publicerades och är kanske inte aktuell längre.

Publicerad klockan .

Migrationsverket kommer att öppna ett boende för asylsökande i Brännebrona

Publicerad: klockan

Det kommer många människor som är i behov av skydd till Sverige och många behöver någonstans att bo medan deras asylansökan behandlas. För att tillmötesgå asylsökandes behov av boende kommer Migrationsverket att öppna ett boende i Götene på Brännebrona Gästis.

Boendet är ett så kallat tillfälligt boende med plats för 160 asylsökanden och har direktupphandlats av leverantören Tofta Snickeri i Brännebrona AB. Leverantören kommer att ansvara för drift och bemanning av boendet. Migrationsverkets personal kommer även att finnas tillgängliga på boendet, i dagsläget dock oklart i vilken omfattning.

Det är även oklart när det kommer att startas upp och hur verksamheten kommer se ut. Antingen kommer det bli en sluss ut till andra boenden, då stannar man på boendet i några dagar, för att sedan placeras ut i andra boenden. Då blir det inte aktuellt med någon skolgång eller annan verksamhet.

Alternativt kan det bli ett så kallat tillfälligt boende, där asylsökande bor under längre tid av sin process. Beslut om vilket det blir kommer inom kort och då kommer vi att ge mer information.    

Boende för asylsökande

Migrationsverket anser att det bästa boendet för asylsökande är lägenhetsplatser. När dessa inte finns tillgängliga hyr de tillfälliga boenden, vilket kan vara vandrarhem, campingstugor, hotell eller studentboenden. Som komplement till lägenhetsplatser och en mer långsiktig lösning än tillfälliga boenden avser de att öppna korridorsboenden, vilket kan vara ålderdomshem, folkhögskolor eller liknande. Korridorsboendet kommer i första hand vara avsett för vuxna utan barn och sökande ska kunna bo där under hela asylprocessen. 

Familjer med barn hänvisas i första hand till lägenhetsplatser när detta är möjligt. I de fall inga lägenhetsplatser finns tillgängliga kan de placeras på tillfälliga boenden. För kommunens del innebär detta att skolgång för barnen kommer att bli aktuellt till hösten. Det kommer även att påverka landstingets hälso- och sjukvård då hälsoundersökningar ska genomföras så snart som möjligt.

Samverkan med Migrationsverket

Migrationsverket är angelägna om ett gott samarbete kring asylboendet och att alla berörda får den information som behövs.

Mer information från Migrationsverket

Har ni frågor kontakta enhetschef Margareta Johnson
Telefon: 010-485 38 75
E-post: margareta.johnson@migrationsverket.se   

eller Biträdande Enhetschef Anders Ekström
Telefon: 010-485 14 29
E-post: anders.ekstrom@migrationsverket.se

Hemsida: www.migrationsverket.se (nytt fönster) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Var det här informationen du sökte?


För att vi ska kunna hjälpa dig hitta rätt behöver vi kunna kontakta dig.
Hur vill du bli kontaktad?


Tack för att du hjälper oss!