Gammal nyhet
Den här nyheten publicerades 11 juli 2018 och är kanske inte aktuell längre.

Publicerad 11 juli 2018 klockan 14.34.

Fortfarande eldningsförbud i Götene kommun

Publicerad: 11 juli 2018 klockan 14.34

Eldningsförbud. Klicka på bilden för att förstora.

Eldningsförbud. Klicka på bilden för att förstora.

Det är fortfarande väldigt torrt i Götene kommun och i många andra kommuner runt om i landet. Så just nu råder det eldningsförbud. På grund av det torra vädret uppmanar även Götene vatten och värme att vi sparar på dricksvattnet.

På grund av det varma vädret är det extremt torrt i skog och mark i Västra Götalands län och därför risk för skogsbrand. Därför råder nu eldningsförbud i Götene kommun. Götene vatten och värme uppmanar även att spara på dricksvattnet!
Läs hela Götene vatten och värmes information på deras hemsida (öppnas i nytt fönster)länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Vad innebär eldningsförbud?

I Götene kommun råder eldningsförbud vid brandriskvärde 4 (gul färg på kartan) eller högre (orange eller röd). Du får grilla på en grill i din trädgård och vid iordningställda grillplatser även då eldningsförbud råder om inte räddningstjänsten meddelar något annat.

Innan du börjar elda bör du undersöka brandrisken och ta reda på om det råder eldningsförbud. Om eldningsförbud råder får du inte göra upp öppen eld.

Att tänka på innan du gör upp eld

Eldning sker alltid på eget ansvar oavsett om du har gjort en anmälan till räddningstjänsten eller inte. Elda aldrig när det är torrt i marken eller då det blåser hårt.

Naturligtvis måste du ha en beredskap för att kunna ingripa och släcka om något oförutsett händer. En kratta för att raka elden och en vattenslang är bra släckutrustning. En telefon för att snabbt kunna larma räddningstjänsten är bra att ha till hands.

Lämna inte elden förrän den är släckt och du bör alltid kontrollera att elden verkligen slocknat ett par timmar efter avslutad eldning. När solen går ner ska all eldning vara avslutad.

Grillning på balkong rekommenderas inte, en elgrill är ett bra alternativ. Hör med din fastighetsägare eller fastighetsförvaltare vilka regler som gäller.

Mer information

Läs mer om vad man ska tänka på när man ska elda.

Brandriskprognoser

På Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps hemsida kan du se brandriskprognosen (nytt fönster)länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Nedan kan du också se en karta över Sverige och skogsbrandsrisk antändning (så kallat HBV-index). Ser du inte kartan nedan kan du följa denna länken. Prognosen visar aktuell dag och 5 dagar framåt (öppnas i nytt fönster).länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Markförhållandena beskrivs på kartan med sex olika nivåer, där röd (5E), orange (5) och gul (4) färg representerar torra förhållanden då antändningsrisken är stor.

Var det här informationen du sökte?


För att vi ska kunna hjälpa dig hitta rätt behöver vi kunna kontakta dig.
Hur vill du bli kontaktad?


Tack för att du hjälper oss!