Lyssna

Gammal nyhet
Den här nyheten publicerades och är kanske inte aktuell längre.

Publicerad klockan .

Ett nytt projekt skapar matglädje i kommunen

Publicerad: klockan

Jordgubbar smakar gott tycker Adam. Klicka på bilden för att förstora.

Jordgubbar smakar gott tycker Adam. Klicka på bilden för att förstora.

Ett samarbete mellan Elevhälsan, Närhälsans barnavårdscentral (BVC) och Familjecentrum har resulterat i GÖTENE CAN COOK. Ett projekt för att utbilda och inspirera föräldrar och barn till nya och goda matvanor på ett äventyrligt sätt tillsammans med kockar och kostrådgivare.

Goda matvanor har stor betydelse för hälsan och är en förutsättning för positiv hälsoutveckling hos barn och ungdomar. Därför satsar Folkhälsorådet stort på ett nytt projekt: Götene Can Cook!

Inspiration och idéer till goda matvanor 

Genom projektet Götene Can Cook erbjuder två skolsköterskor och två distriktssköterskor från Närhälsans BVC samt Familjecentrum stöd till barn och föräldrar i Götene kommun. För att ge inspiration och idéer till goda matvanor kommer två kockar och kostrådgivare leda kurstillfällena och både utbilda och inspirera deltagarna.

BVC erbjuder kursen till föräldrar med ettåringar eftersom det är en period då barnet vanligtvis går över till att äta vanlig mat. Elevhälsan riktar sig till familjer med barn i låg och mellanstadiet.

Kursens innehåll

Kurserna kommer innefatta tre tillfällen om tre timmar vardera. Varje familj eller föräldrapar kommer ansvara för var sitt kök och varsin maträtt, för att avslutningsvis äta tillsammans av det som har lagats av de olika deltagarna. Under tillfällena för inspirationsmatlagningen kommer även utbildning ske i former av hur man för sig i ett kök, knivteknik, såsom att hacka och skära, hygien i köket och matprover för att uppmuntra till att våga testa nya smaker, med mera.

Engelsk modell

Projektmodellen uppstod efter att skolsköterskor från Götene kommun varit på studieresa i Liverpool, England och sett hur de arbetar där med utbildning och inspiration runt matlagning och matvanor. I samarbete mellan Götene kommun, Närhälsans BVC och Familjecentrum startade planeringen av Götene Can Cook.

Under planeringen av projektet kontaktades Anneli Hallberg som är kock och kostrådgivare för att planera inspirationsmatlagningen. Närliggande företag som Dafgård och Scan hjälper till med köksmaterial och råvaror. Och för att visa att vi också äter med ögonen och att måltiden ska bli en trevlig stund lånas det in fin keramik av Pique Provence i Lundsbrunn som maten ska serveras på.

Stöd från folkhälsorådet

Projektet har uppmuntrats av folkhälsoplaneraren Tove Wold-Bremer och kan genomföras tack vare medel från folkhälsorådet och studieförbundet NBV Väst. Projektet kommer att dokumenteras och resultera i en bok med bland annat en beskrivning av projektet och olika recept.

Vid frågor rörande projektet

Anna Håkansson, skolsköterska
Telefon: 0511-38 65 15
E-post: anna.hakansson@gotene.se

Var det här informationen du sökte?


För att vi ska kunna hjälpa dig hitta rätt behöver vi kunna kontakta dig.
Hur vill du bli kontaktad?


Tack för att du hjälper oss!