Lyssna

Gammal nyhet
Den här nyheten publicerades och är kanske inte aktuell längre.

Publicerad klockan .

Beredskapsveckan 2023

Denna vecka kommer vi att uppmärksamma Beredskapsveckan som pågår nationellt den 25 september till den 1 oktober. Beredskapsveckan genomförs av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) varje år för att öka kunskapen inför eventuella kriser och krig. I år är temat: Öva! Med övning stärker du din kunskap och förmåga om krisen eller kriget kommer. Anta utmaningen "Sju dagar" där du får öva på att hantera ett långvarigt strömavbrott.

Person söker mobiltäckning med text "Sju dagar, öva din beredskap på msb.se".Förstora bilden

Anta MSB:s utmaning "Sju dagar". Foto: Michael Fredman, MSB.

Det är viktigt att öva och reflektera över hur du kan lösa vardagen i kris. Många fler hushåll i Sverige behöver generellt stärka sin motståndskraft och egenberedskap inför kriser och krig. Därför har Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) tagit fram enkla övningar för årets beredskapsveckan som är utformade för att kunna användas i olika vardagssituationer.

Tema för Beredskapsveckan 2023: Öva!

MSB har valt temat Öva för att:

  • Övning är effektivt när man vill gå från tanke till handling.
  • Vi ser ett växande engagemang hos nya generationer att vilja göra praktiska saker tillsammans med andra. Tillströmningen till frivilliga försvarsorganisationer, Scouterna och studieförbunden tyder på det.
  • Utbildning och övning ofta är avgörande faktorer för hur väl man hanterar en kris. Det gäller även privatpersoner.

Läs mer om Beredskapsveckan 2023 på MSB:s hemsida.

Hemberedskap

Du förväntas klara dig i en vecka utan samhällets hjälp vid ett strömavbrott. Därför är det bra att ha övat innan. Gör en plan för hur du kan ordna med vatten, mat, kommunikation och värme i bostaden under sju dagar. Du kan behöva anpassa efter just ditt hushålls behov och förutsättningar. Finns det något annat du eller dina närstående behöver en vanlig vecka?

När du är förberedd kan samhället fokusera på att hjälpa dem som har svårast att klara sig själva. Du som vanligtvis behöver stöd i vardagen har rätt att få den hjälpen även i en kris, men det kan se annorlunda ut, eller dröja.

Anta utmaningen "Sju dagar"

Här kan du kliva in i en fiktiv kris som pågår under sju dagar. I utmaningen ”Sju dagar” får du, utan förberedelser, öva på att hantera ett långvarigt strömavbrott. Anta utmaningen och se hur väl du klarar den!

Läs mer om utmaningen "Sju dagar" och anta utmaningen på MSB:s hemsida.

Var det här informationen du sökte?


För att vi ska kunna hjälpa dig hitta rätt behöver vi kunna kontakta dig.
Hur vill du bli kontaktad?


Tack för att du hjälper oss!