Gammal nyhet
Den här nyheten publicerades och är kanske inte aktuell längre.

Publicerad klockan .

Kommunledningen besökte Svenska foder i Hällekis - 1

6 januari

Publicerad: 19 januari 2012
Klicka på bilden för att förstora

Klicka på bilden för att förstora

Kommunledningen gör varje månad ett företagsbesök. Den här gången besökte kommunledningen Svenska foder i Hällekis. Stefan Johansson, platschef, Malin Ståhl, kvalitets- och miljöansvarig, Leif Magnusson vice platschef och centrallagerchef Peter Andersson tog emot.
Vice vd Johan Nordenblad berättade om Svenska Foder, där Hällekis ingår. De har sitt huvudkontor i Lidköping och har en omsättning på cirka 4 miljarder 2011 med 258 anställda. Drivkraft och framtidstänk är ledorden och det kändes tydligt när företaget presenterades att man har expanderat de senaste åren. Man har utvecklande planer för framtiden att utvecklas ännu mer även om marknaden blir tuffare och tuffare.

Cirka 130.000 ton foder


Hällekis har 23 anställda och mycket låg personalomsättning. Man har den största foderfabriken av de fyra som Svenska Foder har. Hällekis tar emot 50-55 000 ton spannmål per år. Det mesta tas emot i hamnen som är mycket viktig, dock kan isen skapa svårigheter vintertid. När vi var på besök så lastade en båt av spannmål från Rotterdam. Hamnen har ett trettiotal anlöp per år och det tar ett dygn att lasta av. Med den nya kragen som man satt på avlastningstratten så minimeras dammet.

Företaget önskar att transporten via hamnen ska öka men då behövs djupare hamninlopp och andra fartyg. Man är också intresserade av att kunna lasta ut. Det körs idag mycket på bil. Det blir cirka 20.000 lastbilspassager per år.
Produktionen är 130.000 ton foder årligen. Detta läggs i ett stort lager som servar hela södra Sverige. Det går ut sjutton geografiska turer varje dag till butiker och återförsäljare. I Götene är det Mörk och Söner som är återförsäljare. Att lagra så mycket varor kräver stor plats och den räcker inte till utan nu i vår rivs det gamla lagret och man bygger nytt dubbelt så stort.

Den spillvärme som blir vid produktionen i form av ånga kommer troligtvis från i vår att tas om hand om av Götene Vatten och Värme. Det motsvarar 500 kW per timme.

Ett mycket intressant besök på ett framtidstänkande företag med stolt personal.
 
Rogher Selmosson
Kommundirektör
Telefon: 0511-38 60 15
E-post:rogher.selmosson@gotene.se

Lossning av spannmål i hamnen

Lossning av spannmål i hamnen

Var det här informationen du sökte?


För att vi ska kunna hjälpa dig hitta rätt behöver vi kunna kontakta dig.
Hur vill du bli kontaktad?


Tack för att du hjälper oss!