Lyssna

Gammal nyhet
Den här nyheten publicerades och är kanske inte aktuell längre.

Publicerad klockan .

Kommunledningen besökte Limmergårds Lantbruks AB.

Publicerad: klockan

Från vänster Jerker Andersson Liljestrand, Gert Rahm, Richard Limmergård och Åke Fransson. Klicka på bilden för att förstora.

Från vänster Jerker Andersson Liljestrand, Gert Rahm, Richard Limmergård och Åke Fransson. Klicka på bilden för att förstora.

Gården har funnits i släkten sedan 1890 och förra året blev han utnämnd till kommunens lantbruksföretagare. Kommunledningen besökte Rickard Limmergård på Limmergårds Lantbruk.

Richard Limmergård har ägt och drivit Lars Olofsgården Vättlösa i snart 15 år. 2012 fick han pris som Årets Lantbruksföretagare i Götene kommun. Gården har funnits i släkten sedan 1890 och drivs nu för tiden som aktiebolag. De senaste tio åren har Richard investerat omkring 60 miljoner kronor i sitt lantbruksföretag. De största investeringarna har varit i vindkraftverk, kycklingstall och spannmålstork.

Företaget har haft en mycket stark utveckling och omsätter 2013 över 30 miljoner kronor. Richard arbetar själv långa dagar och har endast en fast årsanställd och en säsongsanställd. Han har ett gott samarbete med sina grannar och köper in spannmål för sina djur och levererar gödsel tillbaka till grannarnas åkrar.

Limmergårds Lantbruk har tre verksamhetsområden. Spannmålsodling, energiproduktion och djuruppfödning. Gården har 170 ha åker. All spannmål och raps som odlas går till de egna djuren.

I energiproduktionen ingår värme från flis och hönsgödsel till kycklingstall, tork och bostad. Företaget producerar el till försäljning med ett eget Enercon vindkraftverk på 2 megawatt, byggt 2009. Den egna elförbrukningen är mindre än en tiondel av totalt producerade fem miljoner kilowattimmar per år. Det finns bygglov för ytterligare två vindkraftverk, men bland annat låga elpriser gör att Richard avvaktar med byggnation tills vidare.

Företaget föder upp 4 000 slaktsvin per år. Produktionen sker i äldre avskrivna hus och grisarna levereras till Skövde Slakteri.

Limmergårds Lantbruk är en av Sveriges tio största producenter av slaktkyckling. Årsproduktionen är  1,2 miljoner kycklingar. Det finns plats för 220 tusen kycklingar i tre supermoderna kycklingstallar. Kycklingarna är fyra timmar gamla när de kommer till gården. 39 dagar senare väger de 2 325 gram och levereras till Kronfågel. Det går åt tjugo lastbilar för varje leverans. Innan en ny omgång flyttar in står stallarna tomma en vecka för sanering och desinficering.

Ett sofistikerat datasystem styr och övervakar att kycklingarna har bästa tänkbara levnadsbetingelser med utfodring, rätt temperatur, fuktighet och syrehalt. De har fri tillgång till vatten och foder. Systemet larmar omgående när det uppstår något fel. Richard finns beredd dag och natt att på några minuter vara på plats för att ta hand om de värdefulla djuren.

Till skillnad från utländsk kyckling är svenska kycklingar antibiotikafria sedan många år. De svenska hygienreglerna är mycket strikta med bland annat salmonellakontroll före varje slakttillfälle.

Richards nästa planerade investering är en ny byggnad för gödsel och flis. Därefter önskar han att om möjligt köpa mer mark.

Var det här informationen du sökte?


För att vi ska kunna hjälpa dig hitta rätt behöver vi kunna kontakta dig.
Hur vill du bli kontaktad?


Tack för att du hjälper oss!