Lyssna

Gammal nyhet
Den här nyheten publicerades och är kanske inte aktuell längre.

Publicerad klockan .

Kommunledningen besökte Arla

Publicerad: klockan

Arla Götenes mejerichefer Helena Södervall och Elisabeth Lidberg.

Klicka på bilden för att förstora.

När kommunledningen nyligen besökte Arla Götene blev de mottagna av Helena Södervall, mejerichef för Götene Smör- och blandprodukter och Elisabeth Lidberg, mejerichef för Götene Ost och Alexander.

Arla är ett kooperativt företag som ägs av 13 000 mjölkbönder i sex ägarländer. Företaget är representerat på ett hundratal marknader. Totalt har Arla 19 000 medarbetare och omsätter över 19 miljarder danska kronor. Efter många fusioner med olika mejerikooperativ arbetar Arla nu mer med sin organisk tillväxt. Strategin är att komma in i Asien, Nordafrika och USA. Den 1 mars fick Arla en helt ny organisation och man bygger för närvarande ett Innovation Center i Århus. Visionen är att sprida hälsa och inspiration i världen helt naturligt. Missionen är att säkra högsta möjliga värde för Arla-böndernas mjölk och ge dem möjlighet till tillväxt. Arla är stark beroende av vad som händer på världsmarknaden. Ryssland har stängt för import och Kina minskar. I april 2015 togs EU’s mjölkkvoter bort och det är en hög mjölkproduktion på världsmarknaden.

Arla sätter mer och mer fokus på storkök och restaurang. Mozzarella är en av flera starka trender och pizzaost växer i betydelse. De svenska mjölkbönderna är pressade av låga priser och höga krav. I Danmark producerar ungefär samma antal mjölkbönder som i Sverige den dubbla mängden mjölk. Förra året firade svenska Arla 100 årsjubileum. Arla-gårdens fyra hörnstenar är Djuromsorg, Miljöhänsyn, Livsmedelssäkerhet och Mjölksammansättning. Arla har i Sverige marknadsandelar över 50 % på smörprodukter i bordsbytta och på ost. Helena och Elisabeth vill påminna om att mjölk innehåller 18 av 21 essentiella näringsämnen.

Arla Götene, med 440 anställda, är den enda distribunalen i Sverige och enda mejeriet i Sverige som tillverkar smör. Ostproduktionen sker i kontinuerligt treskift. Produktionen måste gå varje dag året runt för att mjölken inte ska rinna över i tankarna. Till Götene kommer det cirka en miljon kilo råvara per dag. Produktionskapaciteten för ost är högt utnyttjad och man räknar med rekordstor produktionsvolym 2016. All svensk Arla ost skärs i bitar i Götene. Det är ett moment i produktionen som ger många arbetstillfällen. Färdigskivad ost ökar. För att klara semesterperioden rekryterar Arla Götene i år cirka 130 semestervikarier. Arla Götene har högkvalificerade medarbetare och har en lång tradition i att finna innovativa lösningar. Ambition är att Götene ska vara ett ledande mejericentrum i Sverige.


Var det här informationen du sökte?


För att vi ska kunna hjälpa dig hitta rätt behöver vi kunna kontakta dig.
Hur vill du bli kontaktad?


Tack för att du hjälper oss!