Lyssna

Gammal nyhet
Den här nyheten publicerades och är kanske inte aktuell längre.

Publicerad klockan .

Årets Tillväxtföretag fick besök av kommunledningen

Publicerad: klockan

Klicka på bilden för att förstora.Förstora bilden

I ett av Bäckgårdens stall som väntar på nykläckta kycklingar, från vänster Anders och Elsie Ljungström, Susanne Andersson, Åke Fransson, Anders Månsson, Åsa Karlsson, Lars Waldefeldt och Gunnar Ljungström.

Bäckgården Skeby AB ägs av Gunnar, Elsie, Anders och Anton Ljungström. Företaget var 2017 Årets Tillväxtföretag i Götene. Det är ett pris som går till kommunens mest snabbväxande företag. År 2016 ökade Bäckgårdens omsättningen från 15 till 40 miljoner kronor.

 

Gunnars far köpte Bäckgården 1927 och 1968 tog Gunnar över föräldragården. Han var då endast 19 år. Från början hade Bäckgården grisuppfödning. När Gunnar och Elsie letade efter något nytt som kunde utveckla gården bestämde de sig för att satsa på fjäderfä. 1999 började man med kalkoner och därefter blev det slaktkycklingar. Vid sidan av kycklinguppfödning har gården idag stor spannmålsodling och ett par skogsmaskiner.

2015 påbörjade Bäckgården en investering på cirka 40 miljoner kronor för utökad kycklingproduktion. Att familjen Ljungström vågade göra denna jättesatsning berodde på att de svenska konsumenterna fått upp ögonen för svenskt kött och att Kronfågel ville öka produktionen av svensk kyckling. 2016 stod två nya kycklingstall klara i Skeby. De imponerande byggnaderna är 173 meter långa och 5 000 kvadratmeter vardera. För uppvärmningen fordrades en ny flispanna på 1 MW och det går åt 30 kubikmeter flis per dygn. Ett slutet system för gödselhantering och ett stort gödsellager, på behörigt avstånd från all bebyggelse, ingick också i investeringen.

Totalkonsumtionen av kyckling låg runt 5 kg per person och år fram till slutet av 1980-talet. Idag äter svensken över 23 kilo per år. Bäckgården levererar efter sin stora utbyggnad 2,4 miljoner kycklingar per år. Det är mer än 2 % av hela Sveriges kycklingproduktion.

Anders och Anton hade under ett antal år arbetat med skogsentreprenader och rest mycket. De är nu på hemmaplan nära sina familjer och familjerna Ljungström i Skeby ser positivt på framtiden.


För mer info: Kontakta Gert Rahm, näringslivschef
Telefon: 0511-38 60 09 E-post: gert.rahm@gotene.se

Var det här informationen du sökte?


För att vi ska kunna hjälpa dig hitta rätt behöver vi kunna kontakta dig.
Hur vill du bli kontaktad?


Tack för att du hjälper oss!