Lyssna

Gammal nyhet
Den här nyheten publicerades och är kanske inte aktuell längre.

Publicerad klockan .

Kommunledningen besökte storsatsande Dafgårds

Publicerad: klockan

Klicka på bilden för att förstora.Förstora bilden

Från vänster: Carl Dafgård, Åsa Karlsson, Ulf Dafgård, Magnus Dafgård, Ann-Marie Widegren, Jerker Andersson-Liljestrand, Åke Fransson och Johnny Johansson

Kommunledningen i Götene besöker regelbundet stora och små företag i kommunen. Denna gång hade turen kommit till kommunens största arbetsgivare Gunnar Dafgård AB. Företagsledningen visade produktionen och berättade bland annat om två nya stora satsningar.

Gunnar Dafgård AB med 950 anställda står inför bolagets största investeringar någonsin. Ett nytt automatiska höglager för frysta varor är kostnadsberäknat till cirka 200 miljoner kronor. Byggnaden blir 35 meter hög och kommer att rymma 30 tusen pallar på 17 våningar. Ny detaljplan och bygglov har redan godkänts av miljö- och bygglovsnämnden.

Dafgårds saknar tillräckliga egna lagerutrymmen. När det nya höglagret är färdigt blir det färre transporter till och från externa lagerutrymmen. Höglagret kommer att ligga ca 200 meter från närmaste bostadshus och blir ett landmärke som syns på långt avstånd. VD Ulf Dafgård anser att Källby logistiskt är ett mycket bra läge för lager och distribution.
– Härifrån når vi enkelt ut till våra kunder.

Dafgårds bageriverksamhet utvecklas mycket starkt och omfattar för närvarande sex produktområden. Linjen för kaffebröd invigdes i augusti 2013. Moderna bagerimaskiner har betytt mycket för framgångarna och den stora efterfrågan gör att det finns planer på att även bygga en ny bageridel för cirka 100 miljoner kronor.

Halva försäljningen går till detaljhandel och halva till restaurang och storkök. Dafgårds är en fullsortimentsgrossist för restaurang och storkök och Sveriges enda restauranggrossist med eget kök. Ca 75 % av råvarorna i Dafgårds egna produkter är svenska. Tyska kunder vill dock ha tyskt kött och franska kunder vill ha franskt kött. Cirka 20 % av produktionen går på export.

IKEA är en av flera viktiga samarbetspartners med höga krav. Som en följd av ökade kvalitetskrav genomför Dafgårds fler leverantörsbesök, fler kontroller och har till och med investerat i ett eget DNA-laboratorium. 

Dafgårds har länge sökt och nu funnet en svensk leverantör av unggris. Höberga i Råda har en verksamhet med 3 500 grisar. När Tommy Myllymäki nyligen vann EM i matlagning ingick unggris som råvara i en av rätterna.

Dafgårds tar marknadsandelar och förutom på bröd ökar försäljningen också på bland annat köttbullar och färdigrätter. Ulf Dafgård ser positivt på framtiden och berättar att företaget har återanställt alla kollektivanställda som fick sluta tidigare i år och att man nu även anställer tjänstemän.   

Var det här informationen du sökte?


För att vi ska kunna hjälpa dig hitta rätt behöver vi kunna kontakta dig.
Hur vill du bli kontaktad?


Tack för att du hjälper oss!