Lyssna

Gammal nyhet
Den här nyheten publicerades och är kanske inte aktuell längre.

Publicerad klockan .

Kommundirektörens nyhetsbrev: Gotene News 3 - 2012

Publicerad: 8 mars 2012
Rogher Selmosson, kommundirektör

Rogher Selmosson, kommundirektör

Gotene News med positiva nyheter från Götene kommun.Nästa nummer kommer i april. Ansvarig utgivare är Rogher Selmosson

Lärare från Liverpool undervisade på Västerbyskolan


Under två dagar 26-27 januari besökte två lärare från Ridgeway i Liverpool Västerbyskolan. Sarah Marrion och Gemma Birkett genomförde lektioner i alla årskurser med fokus på det entreprenöriella lärandet. I maj genomförs ett liknande utbyte men då i Liverpool. (Pernilla Engqvist-Widegren)

Riskbruk, missbruk, beroende och graviditet


Under hösten 2011 har vi varit några kommuner som har planerat för fördjupningsutbildningar på hemmaplan. Vara och Götene är de kommuner som hittills har genomfört utbildningar. Torsdagen 16 februari genomfördes i Centrumhuset en fördjupningsutbildning i "Riskbruk, missbruk, beroende och graviditet".

Personal från olika verksamheter inom hälso- och sjukvård (mödravård, barnhälsovård och beroendevård), kriminalvård (frivården) och Götene kommun (familjeenhet, vuxenenhet och förebyggande enhet) möttes för att inhämta kunskap om aktuell forskning, utbyta egna kunskaper och erfarenheter samt ta fram samverkansformer för att utveckla det lokala arbetet.

SKL - kunskap till praktik har tagit fram fördjupningsutbildningen som är webbaserad med inspelade föreläsningar och studiematerial. Målsättningen är att alla personer som i sin verksamhet möter gravida kvinnor ska ha aktuell kunskap om hur alkohol och narkotika kan påverka fosterutveckling och tidig anknytning. Vi fick även kunskap om och diskuterade förebyggande arbete och hur vi i samverkan kan bemöta och behandla alkohol- och narkotikarelaterade problem under graviditet. (Carina Larsson)

Kompisdag på Lundabyn


En kompisdag genomfördes onsdag 29 februari på Lundabyn. Dagen är ett initiativ av elever och arbete kommer att ske i faddergrupper. Härligt när man får möjligheten till att arbeta med initiativrika elever. (Elisabeth Andersson-Hult)

Hemmarum på korttidsavdelningen


På korttidsavdelningen har det inretts ett rum som ger en känsla av lite mera
"hemma" miljö. Det finns möjlighet för anhöriga att övernatta i bäddsoffan. Rummet
är utrustat med TV och musikanläggning. Detta rum är i första hand tänkt för
personer som vårdas i livets slutskede. (Pia Axelsson)

Finn Upp regionfinal


Tre bidrag från Västerbyskolan och ett från Ljunsgbackenskolan har inbjudits att delta i Finn Upps regionfinal i Västra Götaland. Totalt är trettio bidrag inbjudna. Bidraget från Ljungsbacken heter Antilövkratta och från Västerby: Bikeonice, Sleep n´Drive och Var är mina glasögon? (Bengt-Åke Gindemo och Pernilla Enqvist-Widegren)

Slöjdprojekt på Ljungsbacken


Årskurs fyra har nyligen avslutat ett kortare projekt i slöjden som heter "Ser du löven för alla träd?". Det är Svenska Hemslöjdsföreningen som firar 100 år och har därmed en stor jubileumsutställning på Liljevalchs konsthall i Stockholm. Utställningsperioden är 6 juni - 2 september 2012. Skolor, hantverkare och konstnärer har fått förmånen att delta i "Ser du löven för alla träd?"

Vad har vi gjort på Ljungsbackenskolan? Vi har tillverkat löv av gamla aluminiumburkar och tovat och broderat. Löven har vi sedan sytt fast på tyg som sedan har fästs fast på ett stomme i trä. Vi har bidragit med 2000 löv. Sedan ska alla blad sammanfogas till träd med tjugo blad i varje. Det blir en hel skog. Mäktigt!
Om ni har tänkt resa till Stockholm i sommar, besök gärna Liljevalchs konsthall för att se vad våra klasser har gjort. (Bengt-Åke Gindemo)

Radio Skaraborg på biblioteket


Positivt radioinslag i Radio Skaraborg 20 februari från bibliotek och medborgarkontor. Reportern konstaterade att här kan man få hjälp med allt. (Eva Danielsson-Friberg)

Informationsbroschyr om biblioteket på flera språk


Informationsbroschyr om biblioteket finns nu på arabiska, somaliska och persiska vilket ökar tillgängligheten för kommunens invandrargrupper. (Eva Danielsson-Friberg)

Förskola på skateboardramp


Barnen på Ljungsbackens förskola, avdelningen Stubben, har hittat ett nytt lekredskap som uppskattas mycket. Den provisoriska skateboardrampen! Här kan man öva balans och det killar gott i magen när man springer i den och under den finns det mycket att upptäcka. En härlig uppväxande grupp som kanske kommer att tillbringa mycket tid på den riktiga rampen när den byggs. (Janne Svensson)

Mobila teamet med på idébytardag


Äldreomsorgens Mobila Team skall deltaga både som utställare och seminariehållare vid Idébytardagen 12 mars i Vara konserthus. Dagen arrangeras av Skaraborgs Kommunalförbund och dagens tema är "Kvalité och utveckling i vardagen". Många av Skaraborgs kommuner bidrar med sina unika idéer och Idebytardagen är ett välbesökt och givande arrangemang. Samtliga i Äldreomsorgens Mobila Team kommer att vara aktiva under dagen: Mariana Eriksson, Kenneth Dalbris och Barbro Hallberg. (Barbro Hallberg)

Specialpedagogiska myndigheten beviljar utvecklingsprojekt i Götene


Specialpedagogiska myndigheten har beviljat Götene kommun bidrag för ett utvecklingsprojekt  "Ny teknik som undervisningsstöd". Projektets mål är att hitta nya arbetssätt med hjälp av digital teknik som gynnar elever med specifika läs- och skrivsvårigheter. Projektpengar är beviljade för 2012. (Jonathan Nyberg)

Var det här informationen du sökte?


För att vi ska kunna hjälpa dig hitta rätt behöver vi kunna kontakta dig.
Hur vill du bli kontaktad?


Tack för att du hjälper oss!