Lyssna

Gammal nyhet
Den här nyheten publicerades och är kanske inte aktuell längre.

Publicerad klockan .

Götene kommun får stöd för att stärka innevånarnas digitala kompetens

Publicerad: klockan

Götene kommun är en av 15 kommuner spridda över hela landet som får stöd från Internetstiftelsen och regeringen för att öppna DigidelCenter – fysiska platser dit kommuninnevånarna kan vända sig för att stärka sin digitala kompetens och få hjälp med digitala tjänster och teknik.

Allt fler kontakter med både myndigheter och företag förväntas skötas digitalt. Samtidigt finns det en halv miljon svenskar som inte använder internet alls och ytterligare 600 000 som är sällananvändare, enligt rapporten ”Svenskarna och internet 2018”. På de nya DigidelCentren kommer just de här grupperna kunna få hjälp och stöd med digitala tjänster och färdigheter.

– DigidelCenter är ett sätt att minska det digitala utanförskapet som visat sig vara väldigt framgångsrikt. Därför är det mycket glädjande att se att Götene kommun tar den här frågan på allvar, säger Danny Aerts, vd på Internetstiftelsen. 

–  Vi är väldigt glada för denna chans att utveckla servicen till våra kommuninvånare. Vi har tidigare arbetat med digitalt stöd och ser nu en möjlighet att utöka och fördjupa det arbetet, säger Jytte Rixman Svantesson som är chef för biblioteket i Götene.

Stort intresse från kommunerna gör att Internetstiftelsen skjuter till extra pengar

Internetstiftelsen är initiativtagare till det DigidelCenter som redan i dag finns på Motala bibliotek och det är det här konceptet som nu sprids till fler kommuner med hjälp av medel från regeringen. Intresset har varit stort, totalt har över 50 kommuner ansökt om finansiering. Något som gör att Internetstiftelsen väljer att skjuta till 2,4 miljoner kronor utöver de beviljade medlen från regeringen. Totalt får kommunerna dela på 10,4 miljoner kronor.

Kommunerna som beviljats finansiering är utspridda över hela landet och av varierande storlek, ett medvetet val för att se hur konceptet kan utvecklas utifrån olika förutsättningar. Förhoppningen är också att inspirera fler kommuner att komma igång med liknande verksamheter.

– Vår förhoppning är att redan nästa år kunna dela ut medel för att starta DigidelCenter till ännu fler kommuner, säger Danny Aerts, vd på Internetstiftelsen. 

Här kommer DigidelCenter att öpppna

 • Båstad kommun
 • Gällivare kommun
 • Götene kommun
 • Hylte kommun
 • Jokkmokks kommun
 • Kramfors kommun
 • Krokums kommun
 • Luleå kommun
 • Mönsterås kommun
 • Norrköpings kommun
 • Rättviks kommun
 • Säters kommun
 • Sävsjö kommun
 • Torsby kommun
 • Vingåkers kommun

För mer information

Jytte Rixman Svantesson, sektorschef kultur och fritid, Götene kommun
E-post: Jytte.Rixman-Svantesson@gotene.se
Telefon: 0511-38 60 61

Eva Danielsson Friberg, sektorschef ledning och stöd, Götene kommun
E-post: Eva.DanielssonFriberg@gotene.se
Telefon: 0511-38 60 14

Elisabeth Standár, pressansvarig Internetstiftelsen
E-post: elisabeth.standar@iis.se
Telefon: 070-4075829

Om Internetstiftelsen

Internetstiftelsen är en oberoende allmännyttig organisation som verkar för ett internet som bidrar positivt till människa och samhälle. Internetstiftelsen ansvarar för drift och administration av internets svenska toppdomän .se. Intäkterna från affärsverksamheten finansierar en rad olika satsningar inom forskning, utbildning och undervisning. Till exempel start- och mötesplatsen GOTO10, rapporten Svenskarna och internet, Digitala lektioner, konferensen Internetdagarna och mätverktyget Bredbandskollen. Läs mer på www.iis.se (nytt fönster) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Var det här informationen du sökte?


För att vi ska kunna hjälpa dig hitta rätt behöver vi kunna kontakta dig.
Hur vill du bli kontaktad?


Tack för att du hjälper oss!