Lyssna

Gammal nyhet
Den här nyheten publicerades och är kanske inte aktuell längre.

Publicerad klockan .

Fullmäktiges ordförande talade mot kriget och för Ukraina

"Vi hoppades att vi efter två världskrig och ett kallt krig inte skulle behöva uppleva det som vi nu upplever ..." Fullmäktiges ordförande Håkan Ernklev satte för en tid sedan ord på det fruktansvärda som nu sker i vårt Europa. De orden är värda att läsas igen för att påminna oss om att vi alla är en viktig del av vår demokrati och den ska vi vara rädda om. Läs hela talet här.

Gult rapsfält i nederkant med blå himmel i överkant och Kinnekulle siluett däremellan.Förstora bilden

Jag vill bara kort i inledningen av detta fullmäktigemöte uttala det stöd som vi alla känner med Ukrainas folk i en tid då Ryssland invaderat deras land och ensidigt och utan anledning påbörjat ett krig och en ockupation av ett demokratiskt land.

Vi hoppades att vi efter två världskrig och ett kallt krig inte skulle behöva uppleva det som vi nu upplever. För första gången sedan 30-talet har ett land, Ryssland, inte nöjt sig med att kväsa demokratin inom sina egna gränser, utan de har bestämt sig för att utplåna ett fredligt och fritt grannland genom att invadera det.

Det är en diktatorisk handling som vi står förtvivlade inför, förtvivlade står vi, men inte förstummade för vi kan på olika sätt högljutt stå upp för Ukraina, dess folk, dess konstitution och dess demokrati.

Vi sväljer inte retoriken från Ryssland om det 'fredsälskande Ryssland som skall rädda Ukraina från fascism och nazism' – utan vi står upp för Ukraina genom att kalla det som händer för det det är; Rysslands ensidiga fega angrepp på sin granne för att bland annat försöka maskera de egna interna problemen i Ryssland i form av en yttre påhittad och av Kreml skapad fiende – ett gammalt beprövat och lätt genomskådat grepp som använts av många diktatorer före Putin, i kombination med hans försök att låtsas att Ryssland är hotat av allt och alla.

Vi står på en enad demokratisk front för Ukraina och dess rätt att fatta sina egna beslut, gå sina egna vägar och välja sina egna politiska representanter på samma sätt som vi här och nu kräver det i vårt och i andra länder. Det är Ukrainas och alla människors rätt få ha en fri press och rätt att säga och uttrycka det vi vill och önskar, utan att riskera liv och hälsa. Eller ockupation och död.

Vi glömmer inte heller de ryssar som med fara för sina liv och sin frihet befolkar gator i S:t Petersburg, Moskva och andra ryska städer och högljutt protesterar mot ett krig som de inte vil ha, mot en invasion av deras syskonnation som de inte önskar, beslutad av en icke-demokratiskt tillsatt president och hans marionetter. Ryska poliser som går maktens ärenden slår brutalt ner de som protesterar, de slår ner sitt eget folk, de låser in de som vågar protestera och ändå fylls gatorna igen och igen av modiga människor i Ryssland som också förtjänar vår respekt och vårt stöd.

Vad gör det då för skillnad att en kommunfullmäktige ordförande i Götene tar till dessa ord och fördömer detta fega angrepp på Ukraina och faktiskt också på Europa? Ja, i det lilla – ingenting. Men, när andra av mina kollegor runt om i landet, oavsett partifärg eller ideologi, också tar bladet från munnen, eller ni ledamöter i fullmäktige tar ställning och säger er mening, så är vi alla delar, visserligen små delar, i det pussel som just nu läggs världen över och som bit för bit fogar samman sig till något större och mäktigare än en vad Ryssland någonsin kommer att bli – vi är alla pusselbitar som lägger ett pussel som i dagsläget är blått och gult till stöd för Ukraina, men som i grunden innehåller regnbågens alla färger – för vi är pusselbitar i det pussel som kallas demokrati!

Så låt oss under våra diskussioner och förhandlingar idag i vårt eget högsta demokratiska organ, sända våra tankar till alla de som kämpar för sin rätt till ett liv i fred och frihet och ett liv där demokrati går före diktatorers önskan om att krossa de som vill gå sin egen väg.

Låt oss i ord och handling, i tanke och ande, stödja Ukrainas befolkning och deras rätt till sin egen existens."

Håkan Ernklev
Kommunfullmäktiges ordförande

Talet hölls under kommunfullmäktiges möte 28 februari.

Var det här informationen du sökte?


För att vi ska kunna hjälpa dig hitta rätt behöver vi kunna kontakta dig.
Hur vill du bli kontaktad?


Tack för att du hjälper oss!