Lyssna

Gammal nyhet
Den här nyheten publicerades och är kanske inte aktuell längre.

Publicerad klockan .

Flagghissning för Ukraina den 2 mars 2022

Under förmiddagen den 2 mars hissade vi den ukrainska flaggan utanför Centrumhusets entré i Götene för att visa vårt stöd till den ukrainska befolkningen. Under ceremonin höll Götene kommuns kommunalråd Susanne Andersson, oppositionsråd Åsa Karlsson och kommunfullmäktiges ordförande Håkan Ernklev tal.

Svenska och ukrainska flaggan hissad framför en orange tegelvägg med ett stort fönster. Förstora bilden

Klicka för att förstora bilden.

Med anledning av Rysslands invasion av Ukraina och den hemska konflikt som nu pågår hissade Götene kommun den ukrainska flaggan utanför Centrumhusets entré i Götene. Detta för att visa vårt stöd till Ukraina och dess befolkning. Under ceremonin hölls tal som ni kan ta del av i både text och video nedan.

Kommunalråd, Susanne Andersson

Efter Putins fullskaliga militära invasion i Ukraina måste demokratiska krafter stå upp för den ukrainska befolkningen. Det är en mörk tid i Europas historia. Kriget i Ukraina har snabbt trappats upp av den ryska regimen, med hundratusentals på flykt och ett ökande antal människor som dött. Vi måste agera i enlighet med den solidariska säkerhetspolitik som Sverige har, och visa solidaritet med Ukraina.

Oskyldiga människor flyr från krig och förtryck, människor som för mindre än en vecka sedan levde i en helt annan värld än den verklighet som de lever i idag. Då följde man sina barn till förskolor och skolor, gick till sina jobb och träffade vänner och bekanta på fritiden. Planerade vad man skulle göra till helgen och kommande födelsedagar med mer.

Nu flyr kvinnor och barn sina hem och sitt hemland, vi ser barn med sina ryggsäckar vid gränsen till Polen, Rumänien men de är inte på väg till skolan utan är på flykt, man vet inte om man kommer att få återse sina bröder och män mer i livet. Demokratin är helt satt ur spel. Det är något som vi aldrig kan acceptera!

Med den handling vi gör idag genom att hissa Ukrainas flagga är för att visa vår solidaritet och stå på det ukrainska folkets sida. Vi vet också att Sverige måste ha beredskap för att kunna stödja Ukraina och den ukrainska befolkningen med det som landet efterfrågar.Rätten att söka asyl okränkbar. Det eskalerande våldet kommer driva miljoner människor på flykt. I ett sådant läge måste vi kommuner i Sverige tillsammans med övriga EU vara glasklara med att den som flyr Putins krig har en skyddad plats hos oss."

Oppositionsråd, Åsa Karlsson

Jag ska också skicka en tanke till folket i Ukraina. Och även våra landsmän, för vi har faktiskt också folk som finns i Ukraina och på väg från Ukraina. Jag har följt några hemsidor där det står om vårt svenska folk som har varit där och som får ta sig hem. Det är väldigt viktigt att vi solidariskt ställer upp för samtliga i Ukraina och även för de som kommer hem. Så att de får hjälp.

Det här är en demokratisk handling som inte är godtagbart. Man trodde nu när pandemin var över att vi nu kan leva i mer lugn men så kommer nästa elände. Hur Putin kan utsätta hela världen för detta elände, särskilt det ukrainska folket Det är en katastrof för dem att inte få leva sin vardag som de alltid gjort och vara osäkra. Särskilt de män som finns där och som inte får sin frihet utan de får gå in i krig utan att veta hur det kommer att sluta. Med det så vill jag rikta ett stort stöd till Ukraina och vi ska hjälpa dem på bästa sätt."

kommunfullmäktiges ordförande, Håkan Ernklev

Idag visar vi vårt stöd för Ukraina och demokratin genom att hissa den ukrainska och svenska flaggan sida vid sida utanför vårt kommunhus här i Götene. Ryssland har fegt och olagligt angripit sitt fredliga syskonland för att förgöra demokratin, förtrycka landets självklara rätt att fatta sina egna politiska beslut och förinta de som gör motstånd.

Vi ska på olika sätt stå upp och ge vårt stöd till Ukraina i deras kamp mot den invasion och det ensidiga krig mot ett fredligt, demokratisk land som den ryske presidenten Putin förgäves försöker rättfärdiga genom uppdiktad historian och påhittade hot. Hot som bara finns i presidentens eget huvud.

När vi ser våra flaggor vaja tillsammans ska de påminna oss om den kamp som förs i Ukraina och också påminna oss om att deras kamp för demokrati och självbestämmande också är vår kamp. Låt oss varje dag sända tankar till alla de i Ukraina och till de enskilda människor som protesterar mot kriget i Ryssland, som kämpar för sin rätt till ett liv i fred och frihet och ett liv där demokrati går före diktatorer önskan om att krossa dem som vill gå sin egen väg.

Låt Ukrainas flagga här ge oss styrka att i ord och handling, i tanke och anda stödja Ukrainas befolkning och deras rätt till sin egen existens."

Video från ceremonin

Du kan ta del av flaggceremonin i videon nedan.

Vad händer i Götene kommun med anledning av kriget i Ukraina?

På Götene kommuns hemsida kan du ta del av information om hur Götene kommun påverkas av Rysslands invasion av Ukraina, hur vi arbetar i dagsläget och vad du som privatperson kan tänka på.

Var det här informationen du sökte?


För att vi ska kunna hjälpa dig hitta rätt behöver vi kunna kontakta dig.
Hur vill du bli kontaktad?


Tack för att du hjälper oss!