Lyssna

Gammal nyhet
Den här nyheten publicerades och är kanske inte aktuell längre.

Publicerad klockan .

Digitalt besök av kron­prinsess­paret

I dag fick vi ett digitalt besök av kronprinsessan Victoria och prins Daniel. De besöker just nu kommuner runt om i Sverige för att höra hur situationen är i olika delar av landet med anledning av pandemin. Vårt kommunalråd Susanne Andersson samtalade med kronprinsessparet under cirka 20 minuter och berättade om hur vi har upplevt det senaste året och vad vi står inför härnäst.

Kommunalrådet, mörkhårig kvinna, står bredvid en datorskärm där man ser kronprinsessparet.Förstora bilden

Kommunalrådet Susanne Andersson på mötet med kronprinsessan Victoria och prins Daniel.

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel befinner sig just nu på en digital turné runt om i Sverige där de träffar företrädare för landets kommuner för att höra hur situationen under pandemin har varit för kommunen samt vad man står inför för utmaningar framöver.

Vårt kommunalråd Susanne Andersson samtalade med kronprinsessparet under cirka 20 minuter.

Ett utmanande år som klarats bra tack vare fantastisk personal

Susanne berättade bland annat om att den generella mediebilden av hur kommuner har hanterat covid-19 inte har varit rättvisande för Götene. Som landsbygdskommun har vi klarat oss relativt bra under pandemin även om mycket har fått ställas in och ställas om.

Vi har haft en väldigt låg smittspridning inom äldreomsorgen. Däremot har vi haft en större smittspridning inom både grundskola och förskola, vilket bland annat har inneburit fjärrundervisning för högstadiet under stora delar av läsåret.

Susanne framhöll framförallt att personalen har gjort ett fantastiskt jobb för att anpassa och ställa om arbetssätt för att hålla nere smittspridningen inom alla våra verksamheter.

Utredning för hållbar turism

Vidare berättade Susanne att vi som en följd av pandemin har haft ett hårt tryck på kommunens vandrings- och cykelleder och fler husbilsbesökare till våra naturområden. Att fler människor söker sig ut i naturen är något vi uppmuntrar och tror kommer hålla i sig även efter pandemins slut. Vi har bland annat skapat den roliga aktiviteten Guldjakten under både 2020 och 2021 för att uppmuntra kommuninvånarna att ta sig ut i naturen och upptäcka sin hembygd.

Vi har också tillsatt en infrastrukturutredning med fokus på hållbar turism och utifrån den kommer ett antal olika åtgärder att genomföras.

Högtryck för flera företag trots pandemin

Ytterligare ett område som kommunalrådet tog upp med kronprinsessparet var att det trots det senaste pandemiåret är flera av kommunens företag som går för högtryck. Det byggs både villor och hyreslägenheter i kommunen och både det egna bostadsbolaget Götenebostäder och husföretaget Götenehus har fullt upp. Vi hoppas att detta kommer att leda till en bra rotation på husmarknaden i kommunen framöver.

Även våra livsmedelsföretag går för högtryck. Vi gläds också åt flera stora etableringar inom kommunen där bland annat Semper storsatsar på ett logistikcenter, Dafgårds bygger ut sin fabrik för helt växtbaserade charkprodukter och Gasum anlägger en biogasanläggning.

Digitalisering och personalförsörjning framtidens utmaningar

Innan samtalet avslutades pratade Susanne och kronprinsessparet om framtiden och framförallt inom de utmaningar som vi står inför inom välfärden. För Götenes del är det framförallt personalförsörjningen som kommer att bli en stor utmaning och hur vi ska kunna digitalisera mer av våra arbetssätt för att kunna möta upp personalbristen. Helt klart är att vi måste förändra våra arbetssätt för att kunna erbjuda en god och kvalitativ välfärd även i framtiden.

Innan samtalet avslutades hälsandes självklart också kronprinsessan Victoria och prins Daniel hjärtligt välkomna till Götene kommun på riktigt när pandemin är över.

Var det här informationen du sökte?


För att vi ska kunna hjälpa dig hitta rätt behöver vi kunna kontakta dig.
Hur vill du bli kontaktad?


Tack för att du hjälper oss!