Lyssna

Gammal nyhet
Den här nyheten publicerades och är kanske inte aktuell längre.

Publicerad klockan .

Söker lösning på problemet med inställda skolbussar

Publicerad: klockan

Otillräcklig halkbekämpning har medfört att flera skolbussar har ställts in under de senaste veckorna. Kommunen för nu en dialog med bland andra Västtrafik för att hitta en hållbar lösning så att skolbarnen tar sig till skolan även under perioder med besvärligt väglag.

Under de senaste veckorna har våra skolelever som reser med Västtrafik till och från skolan drabbats av flera inställda turer. Det är framförallt linje 220 och sträckan över Gössäter som Västtrafiks entreprenör Nobina har bedömt ofarbar på grund av otillräcklig halkbekämpning. Det har medfört konsekvenser för både skolbarn och föräldrar och kommunen har tagit emot många samtal från oroliga föräldrar.

Att akuta åtgärder tas i form av inställda bussturer för att garantera resenärernas säkerhet vid exempelvis svårt väglag är acceptabelt. Däremot är det inte godtagbart att trafiken ställs in under flera dagar på grund av undermålig snöröjning och halkbekämpning. Götene kommun är en stor kund till Västtrafik och köper både linjetrafik som är anpassad till skolornas start- och sluttider samt tillhandahåller busskort till elever som reser med ordinarie linjetrafik. Vi finner därför situationen med de inställda skolbussarna ohållbar och har inlett en dialog med Västtrafik och Nobina för att hitta en lösning på problemet.

– Vi anser att det är Västtrafiks och Nobinas ansvar att föra en dialog med väghållaren, i detta fall Trafikverket, om framkomligheten på vägarna så att skolbussarna kommer fram. Om linjetrafiken eller vissa sträckor ändå måste ställas in av någon anledning under en längre period och inte kan köras med ordinarie fordon måste de ordna ersättningstrafik så snabbt som möjligt, säger Sven-Olof Östberg, trafiksamordnare på Götene kommun.

Sent på torsdag eftermiddag konstaterades att vägarna åter var farbara och skolbussarna rullade igång som vanligt på fredagsmorgonen. Arbetet fortsätter dock för att tillsammans med Västtrafik, Nobina och Trafikverket hitta en hållbar lösning så att våra skolelever på ett tryggt och säkert sätt kan ta sig till skolan oavsett väderlek

Vid frågor kontakta:

Trafiksamordnare Sven-Olof Östberg
Telefonnummer: 0511- 38 68 04
E-post: sven-olof.ostberg@gotene.se

Trafikplanerare Maria Jönsson
Telefonnummer 0511-38 68 02
E-post: maria.jonsson@gotene.se

Var det här informationen du sökte?


För att vi ska kunna hjälpa dig hitta rätt behöver vi kunna kontakta dig.
Hur vill du bli kontaktad?


Tack för att du hjälper oss!