Lyssna

Gammal nyhet
Den här nyheten publicerades och är kanske inte aktuell längre.

Publicerad klockan .

Ny karta för närtrafik utreds under 2017

Publicerad: klockan

Västtrafik ändrade förutsättningarna för Närtrafik i Götene kommun i december 2016 och framförallt drabbades orterna utmed vid Kinnekullebanan.

Sedan december 2016 går det inte att boka Närtrafik ifrån adresser i Blomberg, Trolmen, Råbäck, Hällekis, Forshem, Österäng och Äskekärr inom 1000 m ifrån stationerna. De som bor utanför 1000 m-radien ifrån stationsorterna kan boka Närtrafikresa till Götene tätort, som tidigare.

Viktigt med kollektivtrafik på landsbygd

 

Götene har ett stort behov att det finns en fungerande kollektivtrafik för att boende på landsbygden (som helt eller periodvis saknar tillgång till bil). Ett grundutbud av kollektivtrafik är därför viktigt, för att till exempel äldre, ungdomar och andra utan tillgång till bil, ska kunna nå service som vårdcentraler, apotek och livsmedelsbutiker. Götene kommun har efter försämringen varit kritisk emot Västtrafiks nya tillämpning och framfört kritik till Västtrafik och Västra Götalandsregionen.


Några resenärer får fortsätta åka

Efter kritiken valde Västtrafik att bevilja undantag för 10-20 resenärer som åkte regelbundet till Götene tätort med Närtrafik. Dessa resenärer får fortsätta åka t o m 9 december 2017. Västtrafik meddelar att ”tiden för undantagen har tagits för att avvakta den utvärdering av Landsbygdsutredningen som nu pågår, samt för att kunna fortsätta föra dialog med Götene kommunen om vilket utbud av kollektivtrafik som Västtrafik, utifrån det, bör erbjuda i regionen.”

Utvärderingen kommer att genomföras under våren 2017.


.Var det här informationen du sökte?


För att vi ska kunna hjälpa dig hitta rätt behöver vi kunna kontakta dig.
Hur vill du bli kontaktad?


Tack för att du hjälper oss!