Lyssna

Gammal nyhet
Den här nyheten publicerades och är kanske inte aktuell längre.

Publicerad klockan .

Kollektivtrafiknämnden åkte tåg till Hällekis

Publicerad: klockan

Kollektivtrafiknämnden i Västra Götaland utanför Hällekis station. Klicka på bilden för att förstora.Förstora bilden

Kollektivtrafiknämnden i Västra Götaland utanför Hällekis station. Klicka på bilden för att förstora.

Västra Götalandsregionens kollektivtrafiknämnd, med politiker från hela länet, gjorde ett stopp i Hällekis i samband med ett tvådagarsmöte som hade fokus på Kinnekullebanan. Temat var Tågtrafik och samhällsutveckling utanför större städer.

Kollektivtrafiknämndens uppgift är att bedriva övergripande strategiskt arbete för kollektivtrafikens utveckling i länet. Det är ett arbete som ska ske i samverkan med kommunerna i Västra Götaland. Nämnden ska också verka för forskning och utveckling inom kollektivtrafikområdet. De har bland annat fått i uppdrag att komplettera Målbild Tåg 2035 med Pågatågseffekten.

Jan Efraimsson presenterade Kinnekullebanans historik. Jan är utredningsledare i avdelningen kollektivtrafik och infrastruktur och arbetar med strategiska utredningar för att långsiktigt utveckla och förbättra kollektivtrafiken, som trafikförsörjningsprogrammet och målbild för tåg. Hans geografiska ansvarsområde är Skaraborg. Götenes näringslivschef  Gert Rahm fick tillfälle att berätta om Hällekis och potentialen för ökad turism till Kinnekullebygden.

Efter lunch på Carinas bar och kök åkte gruppen vidare med Kinnekulletåget till Lidköping.

På eftermiddagen diskuterades bland annat vilken betydelse en järnvägsstation har för de som flyttar till eller redan bor på en liten ort. Magnus Fredricson från Skaraborgs Kommunalförbund presenterade Strukturbild Skaraborg, utbredning av urbana ekologier och kollektivtrafikens olika betydelse på olika platser. Catharina Dyrssén från Chalmers Tekniska Högskola med flera talare gav reflektion kring tågstationer i små orter.

Medborgardialog i Lidköping

På kvällen hade nämnden en medborgardialog på Stadsbiblioteket i Lidköping. Dessa möten är tillfällen där de politiker som beslutar i de långsiktiga kollektivtrafikfrågorna möter medborgare och tar del av deras tankar och idéer, och kvällen i Lidköping bjöd på en hel del av detta. Thomas Boström, Kollektivtrafikstrateg i Götene kommun deltog på mötet.

Kinnekullebanan var något som dök upp som en viktig punkt för många under kvällens diskussion. Det var inlägg om alltifrån farhågor med ett dåligt underhåll till möjligheterna med en framtida elektrifiering och direktförbindelse till Vänersborg och Trollhättan. Andra frågor som var uppe var närtrafik, flextrafik och annan anropsstyrd trafik, där resenären ringer och bokar resan och det oftast kommer en taxi och kör resan. Här råder det en förvirring hos många om hur, när och vart man får åka – och politikerna fick med sig en uppmaning om att det behöver bli enklare och tydligare. Även Västtrafiks betalsystem fick kritik för att vara krångligt – men också beröm för möjligheten att åka på en laddning i hela regionen.

Stadstrafiken i Lidköping var också uppe till diskussion, och här var det tomma bussar mitt på dagen som fick mest kritik. Liksom avsaknaden av turer på kvällar och helger. Förslag på ändrade linjesträckningar och annan prissättning dök också upp i diskussionerna. Men det kom också beröm riktat till förarna och det var positivt att det gick att ta med både rollatorer och barnvagnar på bussarna.

Ulrika Frick, ordförande i Kollektivtrafiknämnden, tackade de 20-tal medborgare som kommit till mötet.

"Nu får vi ta med oss de tankar vi fått här ikväll och göra det bästa vi kan med de skattemedel vi har", avslutade Frick.

Kollektivtrafiknämnden

Kollektivtrafiknämnden består av 15 politiskt tillsatta ledamöter och är de som ska ta fram strategier, program och inriktning för kollektivtrafiken i Västra Götaland. Nämnden är regionens beställare av kollektivtrafik, och det är nämnden som ger Västtrafik inriktning och uppdrag.

Götene kommun träffar Västtrafik regelbundet, och deltar i olika regionala träffar där fler kommuner ingår.

Var det här informationen du sökte?


För att vi ska kunna hjälpa dig hitta rätt behöver vi kunna kontakta dig.
Hur vill du bli kontaktad?


Tack för att du hjälper oss!