Lyssna

Gammal nyhet
Den här nyheten publicerades och är kanske inte aktuell längre.

Publicerad klockan .

Götene satsar på klimatsmart skolmat

Publicerad: klockan

Klicka på bilden för att förstora.Förstora bilden

Klicka på bilden för att förstora.

Klimatsmart mat hamnar nu på tallrikarna i skolmatsalarna i Götene kommun. – Vi visar våra elever att det är gott och ganska enkelt att byta ut matvaror för att äta mer klimatsmart. Vi uppmuntrar också eleverna att lära sig mer om mat och svinn för att få kunskap hur vi kan minska vår förbrukning av jordens resurser, säger avdelningschef Kristina Fahlgren-Palm.

Kostenheten i Skara-Götene fortsätter arbetet med miljömässig hållbar utveckling. I Götene pågår arbetet att skydda miljön genom att använda energi och naturresurser på ett effektivt sätt. Vi vill genom hållbara vanor vara ett föredöme som stärker normer och värderingar.

Maten vi människor äter står för en fjärdedel av vår klimatpåverkan. Men maten orsakar fler miljöproblem – till exempel att vi utrotar arter, att våra hav blir förorenade och vi anstränger jordens resurser allt hårdare. Om alla på jorden skulle leva som vi gör i Sverige skulle vi behöva mer än fyra planeter; maten står för cirka en tredjedel av detta.

Köttkonsumtionen ökar över hela världen. I Sverige äter vi i snitt 50–55 kg kött per person och år, vilket är ungefär dubbelt så mycket som på 1970-talet. Idag äter vi lite mer nötkött, mer griskött och väldigt mycket mer kyckling än på den tiden. Det är dock inte köttproduktionen i Sverige som ökat, tvärtom. Den svenska köttproduktionen har både minskat i mängd och produktionen har blivit bättre med minskade utsläpp och förstärkta miljöåtgärder som resultat.     

Så äter du klimatsmart

  • Halvera köttkonsumtionen
  • Köp svenskt kvalitetskött istället för utländskt
  • Dubblera antalet gröna proteiner
  • Sluta slänga ätbar mat – det vinner både du och planeten på!
  • Ät mera frukt och grönt                   

Vår mat har enorm påverkan på planeten!

Klimatsmart matsedel vecka 9

Vecka 9 kommer kommunernas alla kök att servera klimatsmart mat. Utifrån Livsmedelsverkets rekommendationer och kommunens leverantörer jobbar vi tillsammans med skolans pedagoger och elever för att tänka klimatsmart.

Var det här informationen du sökte?


För att vi ska kunna hjälpa dig hitta rätt behöver vi kunna kontakta dig.
Hur vill du bli kontaktad?


Tack för att du hjälper oss!