Lyssna

Gammal nyhet
Den här nyheten publicerades och är kanske inte aktuell längre.

Publicerad klockan .

Förändringar i kollektivtrafiken inför 2017

Publicerad: klockan
Redigerad 12 januari 2017: Ändrad information om Närtrafik i Götene

Klicka på bilden för att förstora.

Klicka på bilden för att förstora.

11 december 2016 gjordes alla större justeringar i tidtabeller för buss och tåg i Sverige. Västtrafik gjorde en del förändringar som berör Götene, bland annat tidtabellen för Kinnekulletåget och kartan för Närtrafik.

Kinnekullebanan - ny tur till Laxå men också hastighetsnedsättningar

Nu finns ytterligare möjligheter att åka Kinnekulletåget till Laxå med möjlig anslutning vidare till Örebro och Stockholm. Kommunerna längst Kinnekullebanan har kommit överens om en viljeinriktning för att utöka med ytterligare tur till Laxå, för möjligheten att resa vidare till Örebro eller Stockholm. Diskussioner förs också kring ett biljettsamarbete för att kunna åka till Örebro med Västtrafikbiljett.

Det eftersatta underhållet gör att Trafikverket sänker hastigheten på några sträckor. I de tidtabeller som gäller ifrån 11 december 2016 innebär det cirka fem minuter längre restid på sträckan runt Kinnekulle mellan Mariestad och Lidköping. Mellan Lidköping och Håkantorp ökar restiden cirka sju minuter.

Närtrafik i Götene

Närtrafik gäller för resor mellan adress på landsbygd till tätort (närtrafikhållplats) inom den egna kommunen och utförs med taxi.

Efter den 11 december 2016 gjorde Västtrafik om kartorna för Närtrafik. De som har påverkats av ändringen och har frågor om detta kan kontakta Västtrafik på 0771-41 43 00.

Mer information om Närtrafik hittar du på Västtrafiks hemsida (nytt fönster) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

En justering som görs för Götene är att Närtrafik till angränsande kommun tas bort. Tidigare har det funnits möjlighet för t ex Årnäsbor att åka Närtrafik till Mariestad, men detta är inte längre möjligt.

Biljett i Telefon och App i framtiden

Under året har Västtrafik infört möjligheter att köpa färdbevis i appen To Go. Enkelbiljetten köpt i To Go gäller i 90 minuter och ger möjlighet att byta mellan buss och anropsstyrd linje under hela den tiden. Enkelbiljett kan även fortsättningsvis köpas av föraren, men gäller då endast på den aktuella linjen och turen.

Framtidens färdbevis kommer att köpas i mobilen. Västtrafikkortet och kortläsarna ska finnas kvar och man kommer att kunna resa med kontoladdning precis som idag. Men den som vill slippa checka ut kan göra det med Västtrafik To Go, där en lösning för nuvarande kontoladdningskunder kommer att införas.

Mer information finns på www.vasttrafik.se (nytt fönster) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Är du över 75 år? Läs mer om Västtrafiks seniorkort!

Var det här informationen du sökte?


För att vi ska kunna hjälpa dig hitta rätt behöver vi kunna kontakta dig.
Hur vill du bli kontaktad?


Tack för att du hjälper oss!