Lyssna

Gammal nyhet
Den här nyheten publicerades och är kanske inte aktuell längre.

Publicerad klockan .

Förändringar i kollektivtrafiken från 11 december 2016

Publicerad: klockan

I december görs alla större justeringar i tidtabeller för buss och tåg i Sverige. För er som åker med kollektivtrafiken i regionen så finns det anledning att vara extra uppmärksam inför datumet och kolla Reseplanerare och tidtabell en extra gång. Västtrafik gör en del förändringar från 11 december 2016.

Kinnekullebanan - ny tur till Laxå men också hastighetsnedsättningar

Nu kommer ytterligare möjligheter att åka Kinnekulletåget till Laxå med möjlig anslutning vidare till Örebro och Stockholm. Under sommaren har kommunerna längst Kinnekullebanan kommit överens om en viljeinriktning för att utöka med ytterligare tur till Laxå, för möjligheten att resa vidare till Örebro eller Stockholm. Detta börjar gälla från 11 december 2016. Diskussioner förs också kring ett biljettsamarbete för att kunna åka till Örebro med Västtrafikbiljett.

Det eftersatta underhållet gör att Trafikverket sänker hastigheten på några sträckor. I de tidtabeller som gäller ifrån 11 december 2016 innebär det cirka fem minuter längre restid på sträckan runt Kinnekulle mellan Mariestad och Lidköping. Mellan Lidköping och Håkantorp ökar restiden cirka sju minuter.

Det förs diskussioner kring hur framtida underhållsåtgärder ska genomföras, liksom hur tågtrafiken kan bedrivas. Idéer om eldrivna laddtåg finns, och detta utreds just nu av Västra Götalandsregionen. Förhoppningsvis kan det engagemang som finns kring Kinnekullebanan leda till både utveckling av trafiken och ett ökat resande i framtiden. Götene kommun deltar aktivt i, och följer de diskussioner som förs om Kinnekullebanan.

Närtrafiken populär

Alltfler upptäcker möjligheterna att åka Närtrafik. Närtrafik gäller för resor mellan adress på landsbygd till tätort (närtrafikhållplats) inom den egna kommunen och utförs med taxi.

En justering som görs för Götene är att Närtrafik till angränsande kommun tas bort. Tidigare har det funnits möjlighet för t ex Årnäsbor att åka Närtrafik till Mariestad, men detta försvinner ifrån 11 december.

Biljett i Telefon och App i framtiden

Under året har Västtrafik infört möjligheter att köpa färdbevis i appen To Go. Enkelbiljetten köpt i To Go gäller i 90 minuter och ger möjlighet att byta mellan buss och anropsstyrd linje under hela den tiden. Enkelbiljett kan även fortsättningsvis köpas av föraren, men gäller då endast på den aktuella linjen och turen.

Framtidens färdbevis kommer att köpas i mobilen. Västtrafikkortet och kortläsarna ska finnas kvar och man kommer att kunna resa med kontoladdning precis som idag. Men den som vill slippa checka ut kan göra det med Västtrafik To Go, där en lösning för nuvarande kontoladdningskunder kommer att införas.

Mer information finns på www.vasttrafik.se (nytt fönster) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Var det här informationen du sökte?


För att vi ska kunna hjälpa dig hitta rätt behöver vi kunna kontakta dig.
Hur vill du bli kontaktad?


Tack för att du hjälper oss!