Lyssna

Gammal nyhet
Den här nyheten publicerades och är kanske inte aktuell längre.

Publicerad klockan .

Släng inte ditt trädgårdsavfall i naturen!

Under våren är det många som vill städa och göra fint i sin trädgård, vilket såklart är väldigt trevligt. Men tänk på att du som husägare ansvarar för att ta hand om ditt trädgårdsavfall. Det är inte tillåtet att slänga sitt trädgårdsavfall i naturen.

En illustration som visar att trädgårdsavfall inte ska lämnas i naturen utan till återvinningscentralen Förstora bilden

Klicka för att förstora.

Vårstädning

Under våren är det många som vill städa och göra fint i sina trädgårdar, vilket ofta medför sig stora mängder avfall. Du som husägare ansvarar för att ta hand ditt trädgårdsavfall. Till trädgårdsavfall räknas gräs, löv, kvistar och andra växtdelar som uppstår vid trädgårdsskötsel.

Dumpning

En del väljer att lämna sitt trädgårdsavfall i skogsområden, bäckraviner och till och med i parker mitt i samhällena. Detta för med sig en rad problem, förutom att det ser trist och skräpigt ut:

  • Högarna bidrar till att oönskade arter sprider sig allt mer i vår natur, till exempel jättebalsamin och parkslide.
  • Även växter som inte orsakar några större problem, men som ändå inte hör hemma i den svenska naturen, ges möjlighet att sprida sig utanför våra trädgårdar.
  • Eftersom ingen sköter om dessa komposthögar så fungerar inte nedbrytningen som den ska, och de orsakar både obehaglig lukt och kväver vegetationen runt omkring. Till och med träd kan kvävas om stambasen och rötterna täcks av trädgårdsavfall så att trädet inte får nog syre.
  • Om avfallet dumpas nära en å eller sjö för regnet med sig näringsämnen ner i vattendraget. Där kan det ge upphov till syrebrist och i värsta fall slå ut fiskar och andra djurarter som lever i vattnet

Ta istället ditt avfall till en återvinningsstation eller kompostera ditt avfall.

Återvinningscentralen

Om någon slänger trädgårdsavfall i naturen följer ofta fler efter. Det skapas platser där även andra former av avfall hamnar. Ta istället ditt skräp till återvinningscentralen, nedan kan du se vilka öppettider som gäller.

Återvinningscentralens öppettider.

Kompostera ditt avfall

Du kan också kompostera ditt avfall. Genom att kompostera skapas ett ekologiskt kretslopp som ger upphov till fin näringsrik jord. I komposten finns miljontals mikroorganismer, maskar och smådjur som bryter ned det organiska avfallet. Tänk på att komposthållaren måste placeras och skötas så den inte stör dina grannar.

Här kan du läsa mer om hur du komposterar ditt avfall.

För dig med tomt eller trädgård

De flesta invasiva främmande växtarter som finns i naturen går att härleda från våra trädgårdar. Se i vilka situationer invasiva trädgårdsväxter riskerar att spridas och vad du kan göra för att stoppa spridningen.

Var det här informationen du sökte?


För att vi ska kunna hjälpa dig hitta rätt behöver vi kunna kontakta dig.
Hur vill du bli kontaktad?


Tack för att du hjälper oss!