Lyssna

Gammal nyhet
Den här nyheten publicerades och är kanske inte aktuell längre.

Publicerad klockan .

Rökfria miljöer, ny lag från 1 juli

Publicerad: klockan

Klicka på bilden för att förstora.Förstora bilden

Klicka på bilden för att förstora.

Från den 1 juli gäller en ny lag där flera områden utomhus får rökförbud. De områden som berörs är bland annat uteserveringar, lekplatser, busshållplatser och entréer till lokaler dit allmänheten har tillträde.

Ambitionen med den nya lagen är bland annat att skapa fler rökfria miljöer. Nytt är också att rökförbudet i de rökfria miljöerna omfattar alla ”rökningsprodukter”, även produkter som elektroniska cigaretter (e-cigaretter), örtprodukter och andra produkter som inte innehåller tobak eller nikotin.

Varför en lag om rökförbud?

Rökförbuden finns till för att undvika att människor, särskilt personer med astma och allergier, blir utsatta för farliga ämnen från röken. Ett annat syfte är att påverka människors attityd till rökning och därigenom motverka att barn och ungdomar börjar röka.

Från och med den 1 juli omfattar rökförbudet även dessa områden:

Uteserveringar

Rökförbud börjar gälla på uteserveringar till restauranger och caféer.

Entréer till rökfria lokaler dit allmänheten har tillträde

Detta gäller entréer till rökfria lokaler och andra utrymmen som allmänheten har tillträde till, såsom butiker, restauranger och Centrumhuset i Götene.

Kollektivtrafiken

Rökförbud på områden utomhus i anslutning till kollektivtrafik, som perronger, busshållplatser och taxizoner.

Lekplatser

Rökförbud på alla lekplatser som allmänheten har tillgång till.

Idrottsanläggningar utomhus

Rökförbud på inhägnande idrottsanläggningar. Rökförbud gäller även när anläggningarna används till annat än idrott, exempelvis vid konserter och liknande.

Sedan tidigare tobakslag ska det vara rökfritt på till exempel skolgårdar, i lokaler där allmänheten har tillträde, på sjukhus, bussar, tåg och restauranger.

Ansvar och tillsyn

Ansvaret för rökförbudet ligger på den som har praktiska möjligheter att se till att förbudet följs. Till exempel restauranginnehavaren om det gäller ett café och kommunen om det är en idrottsanläggning i kommunal regi.

Om förbudet inte följs

Om du anser att verksamhetsutövare inte följer lagen kan du vända dig till tillsynsmyndigheten Miljö och hälsa i Lidköpings kommun. Du når dem via Lidköpings kontaktcenter på telefon: 0510-77 00 00 eller via e-post till kommun@lidkoping.se.

Mer information

Läs mer Folkhälsomyndighetens hemsida (nytt fönster) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Var det här informationen du sökte?


För att vi ska kunna hjälpa dig hitta rätt behöver vi kunna kontakta dig.
Hur vill du bli kontaktad?


Tack för att du hjälper oss!