Lyssna

Gammal nyhet
Den här nyheten publicerades och är kanske inte aktuell längre.

Publicerad klockan .

Inget samarbete med ifrågasatt badhusleverantör idag

Götene kommun har anlitat badhusleverantören WeGroup som just nu granskas av TV4. Företaget fick 2021 i uppdrag att ta fram en förslagsskiss och kostnadsberäkningar på nytt badhus till Götene kommun. Skisserna har varit användbara i det fortsatta arbetet men kommunens medarbetare upplevde att kostandsberäkningarna var låga och använde därför egna beräkningar. Vi har inget samarbete med företaget idag.

Poolvatten.Förstora bilden

I dagarna släppte TV4 en granskning av leverantören WeGroup som erbjuder förslag, planer och byggnation av badhus. Granskningen visade bland annat att de upphandlingsunderlag som har lämnats till kommuner var baserade på falska meriter och kostnaderna för badhusbyggen har blivit långt dyrare än beräknat. Leverantören har varit involverad i många badhusbyggen runt om i Sveriges kommuner.

Götene kommun har anlitat WeGroup

Även Götene kommun har anlitat WeGroup. I samband med att badhuset i Götene var tvunget att stängas på grund av driftsäkerheten fick WeGroup i uppdrag av kommunen att:

  • skissa på ett förslag på ett nytt badhus i samma anda som det gamla
  • ge en kostnadsberäkning för byggnation av det föreslagna badhuset.

Redan från början reagerade våra medarbetare från Förvaltningen för service och teknik på det låga kvadratmeterpriset som kostnadsberäkningen baserades på. Trots det stod WeGroup fast vid att det var möjligt att bygga enligt deras beräkningar.

Vad innebär de nya uppgifterna om leverantören för vårt fortsatta arbete med ett nytt badhus?

Uppgifterna som har kommit fram om WeGroup påverkar inte vårt fortsatta arbete med badhusfrågan. Förutom prisuppgiften motsvarade förslagsskissen och utredningsunderlaget det uppdrag kommunen hade gett till företaget. Vi har därför använt utredningen som WeGroup tog fram som underlag för kommunens fortsatta arbete kring innehållet i Götenes nya badhus. Däremot har vi inte använt den kostnadsberäkning vi fick av WeGroup utan använt oss av vår egen.

Inget övrigt samarbete finns eller har funnits med WeGroup efter att utredningen lämnades till kommunen 2021.

Däremot så påminde granskningen oss om vikten av att säkerställa att de uppgifter som leverantörer anger i upphandlingsunderlag verkligen stämmer. Det är något vi kommer ta med oss och vara extra noga med inför den kommande upphandlingen av samarbetsparter till byggnationen av nytt badhus.

Upphandling av nytt badhus på gång

Idag är underlaget till upphandling för byggnation av nytt badhus på gång att slutföras av kommunens badhusgrupp. Arbetet med att välja samarbetsparter kommer att ske under hösten 2023.

Var det här informationen du sökte?


För att vi ska kunna hjälpa dig hitta rätt behöver vi kunna kontakta dig.
Hur vill du bli kontaktad?


Tack för att du hjälper oss!