Lyssna

Gammal nyhet
Den här nyheten publicerades och är kanske inte aktuell längre.

Publicerad klockan .

Frukostpaket till cyklister och gående!

Publicerad: klockan

Illustrationsbild med en cykel

För att markera avslutningen av den europeiska trafikantveckan kommer vi att dela ut frukostpaket till cyklister och gående tisdagen den 22 september.

Kommunens energi- och klimatrådgivare Therése Elfström och folkhälsosamordnare Tove Wold-Bremer kommer att finnas vid cykelöverfarten i korsningen Lidköpingsvägen och Heldesborgsvägen mellan klockan 07.30 och 09.00. De delar ut påsar med frukt, fralla och juice till folk som väljer att inte färdas med bil, och först till kvarn får frukost så långt lagret räcker!

Flera skäl att inte köra bil

Europeiska trafikantveckan är en kampanj som syftar till att upplysa om och uppmuntra fler att upptäcka alternativ till bilen. I år är temat "välj, ändra, kombinera" och tanken är att inspirera och få människor i hela Europa att kombinera transportmedel på ett så smart och hållbart sätt som möjligt.

Men det finns inte bara miljömässiga orsaker till att välja bort bilen till förmån för att cykla, gå eller åka kollektivt. Att fysisk aktivitet är bra för vår hälsa är ingen nyhet, men har du tänkt på att det också minskar de farliga trafiksituationerna i samhället? Ökad trafik runt våra grundskolor är ett exempel på detta. Om man istället för att skjutsa barnen till skolan med bil ger dem möjlighet och inspirerar dem att gå och cykla till skolan och sina fritidsaktiveter hjälper det dem att:

  • få en bättre lokalkännedom och lära känna sin närmiljö.
  • bli mindre beroende av vuxna, bli mer självständiga och få bättre självförtroende.
  • få bättre motorik, rörelsemönster, lungfunktion och psykisk hälsa.
  • bli mer fysiskt aktiva under dagen och delta mer i lek.
  • bli piggare och ha lättare för att koncentrera sig, vilket bidrar positivt till inlärningen.
  • få 30–45% av den dagliga fysiska aktivitet som de behöver.
  • se gå och att cykla som något naturligt och positivt.

Så ta chansen att få en klapp på axeln för att du cyklar, går eller åker kollektivt till jobbet eller skolan och kom förbi oss imorgon bitti och hämta ett frukostpaket. Välkomna!

Kontaktperson:
Therése Elfström, energi- och klimatrådgivare
0511-38 62 32

Var det här informationen du sökte?


För att vi ska kunna hjälpa dig hitta rätt behöver vi kunna kontakta dig.
Hur vill du bli kontaktad?


Tack för att du hjälper oss!