Lyssna

Publicerad klockan .

Förebygg problem med grävling

Grävlingar finns i hela Sverige. Under vintern sover grävlingen och hur länge beror på väder och klimat. Nu när våren börjar komma vaknar grävlingen till.

En illustration över en grävling som flyttar. Förstora bilden

Klicka för att förstora.

Den trivs i löv- och blandskogar, trädgårdar och parker. Grävlingen är skygg och attackerar inte människor, men den kan bita ifrån om den blir överraskad eller känner sig trängd. Grävlingen är mest aktiv i skymningen och på natten.

Grävlingar sover i sina gryt under vintern och vintervilan beror på klimat och väder. Under milda perioder även mitt i vintern kan grävlingen vara ute och röra på sig. De har ingen riktigt vinterdvala som björnen.

Innan grävlingarna blir för aktiva tänk på att förebygga och motverka att grävlingar bygger bon under huset. Stäng igen husgrunden så att det inte finns möjlighet för grävlingen att komma in. Men var först säker på att ingen grävling har övervintrat under huset, det måste vara fritt från grävlingar!

Om du inte vill ha påhälsning i din trädgårds se till att ta bort allt som lockar grävlingen in på tomten. Det kan röra sig om allt från öppna komposter och fallfrukt, till soptunnor som kan välta.

Kom ihåg att det är fastighetsägaren själv som ansvarar för att skydda sin egen fastighet från grävlingar.

Läs mer om grävlingar här.

Var det här informationen du sökte?


För att vi ska kunna hjälpa dig hitta rätt behöver vi kunna kontakta dig.
Hur vill du bli kontaktad?


Tack för att du hjälper oss!