Lyssna

Publicerad klockan .

Fira en mer hållbar påsk

Påskhelgen närmar sig, vilket innebär stora mängder mat och härliga påskaktiviteter för många. Precis som med andra högtider kan du se till att påskfirandet blir lite mer hållbart. Vi vill ge er tips på hur du kan tänka både på planeten och plånboken inför helgen.

En backe full med blommande påskliljor.Förstora bilden

En backe full med blommande påskliljor.

Varje år äter vi i Sverige ungefär dubbelt så många ägg som vanligt och 25% mer mat under påskveckan. Det behöver inte vara svårt att fira en hållbar påsk, nedan listar vi 6 tips för en mer hållbar påsk.

6 tips för en mer hållbar påsk

1. Påskstäda smart

Stäng av elementen när du vädrar och släpper in våren genom dörrar och fönster. Om du diskar för hand skölj i en balja istället för under rinnande vatten.

Tvätta i lägre temperatur om det är möjligt – 40 grader istället för 60 halverar nästan energianvändningen.

2. Minska matsvinnet genom bra planering

Både när du handlar och sen lagar maten. Om du förvarar överbliven mat i kyl eller frys, kontrollera att du har rätt temperatur. I kylen rekommenderas +4 grader och i frysen -18 grader.

3. Återanvänd dina gamla påskägg

Att spara sina påskägg från år till år är det mest miljövänliga, det är ju ändå innehållet som räknas mest. Köp ekologiskt eller fairtrade-märkt godis eller gör eget hemmagjort snask. Ett alternativt till godis kan vara att fylla ägget med en leksak eller pyssel.

4. Duka och dekorera med naturen

Skippa engångsprodukter som papptallrikar, plastglas och pappersdukar. Duka och dekorera med saker du har hemma eller har plockat i naturen. Björkris, löv, de första vårblommorna men tänk på att inte plocka fridlysta blommor. Var vaksam med påskfjädrar då det kan vara svårt att veta om de kommer från levande fåglar. Behöver du fler påskpynt, besök loppisar och second hand-butiker.

5. Färga ägg med det du har i köket

Använd naturliga färger till målningen. Exempelvis strimlad rödkål för att få blåa ägg, frusen spenat för spräckligt gröna, gurkmeja för gula, skivade rödbetor för brunrosa och rödlök för att äggen ska bli röda.

6. Köp KRAV-märkt och ät mer vegetariskt

Om du tycker att det känns jobbigt att byta ut allt kött på påskbordet, byt ut bara några kötträtter till gröna alternativ. Satsa på bra kött, närproducerat och KRAV-märkt. Välj sill istället för lax eller ål. Ålen är akut utrotningshotad och fridlyst så den bör undvikas helt. Om du grillar, köp miljömärkt kol och använd tändpapper eller eltändare istället för tändvätska.

Var det här informationen du sökte?


För att vi ska kunna hjälpa dig hitta rätt behöver vi kunna kontakta dig.
Hur vill du bli kontaktad?


Tack för att du hjälper oss!