Lyssna

Gammal nyhet
Den här nyheten publicerades och är kanske inte aktuell längre.

Publicerad klockan .

Få julstämning med elsnåla lampor

Publicerad: klockan

Klicka på bilden för att förstora.

Det blir julstämmning även med energisnåla lampor

Energimyndigheten har nu utfört sitt traditionella test av julbelysning. Det visar att julen kan vara riktigt ljus även om du väljer en energismart lampa.

Under årets test har adventsstjärnor, ljusslingor, stakar och dekorationsljus inte enbart mätts efter hur mycket el de konsumerar. Även lampornas förmåga att korrekt ange färger på föremål och dess ljustemperatur har testats.

– Glädjande är att andelen elsnåla LED-lampor ständigt ökar. Väljer julfirarna istället gamla glödlampor kan energianvändningen bli uppemot 20 gånger högre i jämförelse med moderna LED-lampor, säger testledare Sherwan Fatah.

Fortfarande behöver konsumenterna vara vaksamma vid inköp av nya stakar, slingor och armaturer. Testet visar att medan utbudet av ljusslingor idag domineras av just elsnåla LED-lampor sitter ofta äldre lamptyper färdigmonterade i de sjuarmade elljusstakar som för många blivit en symbol för julmys runt om i landets stugor.

– Köper man nytt lönar det sig att välja alternativ där LED-lampor ingår. Har man favoritstakar sedan tidigare går det utmärkt att byta lamporna mot energisnåla LED-varianter, dessa kostar idag inte mer än sina elslukande släktingar och därmed en mycket god investering, fortsätter Sherwan Fatah.

Belysning är en av de största elanvändarna globalt och bara i EU beräknas lagkrav på belysning spara 102 TWh årligen från år 2020.

Energimyndigheten tipsar: Så väljer du rätt julbelysning!

  1. Köper du nytt? Se till att LED-lampor ingår.
  2. Dags att byta lampor i staken? LED-lampor kostar inte mer än äldre glödlampor men är desto snällare mot elräkningen.
  3. Släck lamporna när de inte används.
  4. Titta och känn på strömtransformatorn (den dosa som omvandlar vägguttagets spänning) i butiken. Är den varm och tung? Då drar produkten med säkerhet mer el än om den känns sval och lätt. Tester visar att det kan skilja mellan 36 och 75 procent i effektivitet mellan transformatorerna.
  5. Låter du gamla lampor brinna även i jul? Koppla dessa till en en timer som släcker automatiskt. Det minskar elanvändningen.

Läs om hela testet på energimyndighetens hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Få fler tips om energieffektivisering, kontakta din lokala energi- och klimatrådgivare, telefon 0511-386232.

Var det här informationen du sökte?


För att vi ska kunna hjälpa dig hitta rätt behöver vi kunna kontakta dig.
Hur vill du bli kontaktad?


Tack för att du hjälper oss!