Lyssna

Gammal nyhet
Den här nyheten publicerades och är kanske inte aktuell längre.

Publicerad klockan .

Biltvättarhelgen 22–23 april. Tvätta rätt på biltvätt!

Varje år i april infaller den Stora biltvättarhelgen, som är en kampanj för att uppmärksamma hur du tvättar din bil utan att skada miljön.

En tecknad bil som tvättas.Förstora bilden

Klicka för att förstora bilden.

När bilen tvättas på garageuppfarten, gatan eller parkeringsplatsen rinner olja och metaller direkt ut i naturen med smutsvattnet. Vid tvätt på en gör-det-själv-hall eller tvättanläggning renas smutsvattnet innan det släpps ut i naturen.

"Det smutsiga tvättvattnet innehåller bland annat olja, kemikalier och metaller och via gatubrunnarna rinner det direkt ut i naturen utan att renas", berättar Tomas Ekelund, miljöstrateg på Götene kommun.

Smutsvattnet förorenar vårt gemensamma bad-, fiske- och dricksvatten. Det vill vi förändra.

Tvätta bilen på en tvättanläggning eller gör-det-själv-hall

Det bästa valet är att tvätta bilen på en tvättanläggning eller gör-det-själv-hall. Där samlas smutsvattnet upp och renas innan det släpps tillbaka till naturen. Det är också viktigt att bara använda miljömärkta och biologiskt nedbrytbara produkter.

Om man bor eller har verksamhet i ett vattenskyddsområde är det extra viktigt att vara rädd om naturen. Då ska man tvätta på tvättanläggning. Om fordon tvättas på gata, garageuppfart, gräsmatta eller annan likvärdig plats inom ett vattenskyddsområde riskerar det att förorena vårt dricksvatten.

Läs mer på Svenskt Vattens hemsida. 

Var det här informationen du sökte?


För att vi ska kunna hjälpa dig hitta rätt behöver vi kunna kontakta dig.
Hur vill du bli kontaktad?


Tack för att du hjälper oss!