Lyssna

Gammal nyhet
Den här nyheten publicerades och är kanske inte aktuell längre.

Publicerad klockan .

Vilket är det nya vegetariska mellanmålet?

Vilket det nya vegetariska mellanmålet är är en fråga som Dafgårds ställt till elever i årskurs 5 på Götenes skolor. Eleverna tog emot uppdraget på Nobeldagen 2021 och har sedan dess funderat, skissat, provlagat och dokumenterat sitt arbete. I måndags öppnade den digitala utställningen där samtliga bidrag visas upp.

Götene kommun har länge haft ett nära samarbete mellan skolan och näringsliv och har ett SSA-råd (samverkan skola-arbetsliv) som även har en speciell grupp för grundskolan. Men på önskelistan fanns att få jobba med verkliga utmaningar från näringslivet.

Genom samverkan med Ung Företagsamhet Skaraborg och deras partners kom chansen – Dafgårds ville göra en utmaning för alla femteklassare, och uppdraget blev att ta fram ett vegetariskt mellanmål som passar skolelever, något som passar väl in i Dafgårds satsning på vegetarisk mat.

Gabriel Hukvist, grundskolerektor och ledamot i SSA-rådet har varit delaktig i hela resen och är mycket glad för utmaningen:

Så kul att våra elever får vara med på denna resa! Att undersöka verkligheten genom att hitta metoder för att skapa något är det som får människor att växa” säger han.

Lena Christensson är partneransvarig på UF Skaraborg och ser en stor efterfrågan från näringslivet att få arbeta med uppdrag gentemot skolan.

Näringslivet har verkligen förstått att detta är deras framtida medarbetare, och de kan göra skillnad för unga människor på riktigt!” säger hon.

Arbetet på skolorna har skett genom UF:s övning Idéer som gör det möjligt, där eleverna i flera steg fått ta fram en idé, som även kopplas till FN:s globala mål. Elevernas arbeten presenteras i en digital utställningsplattform som ligger ute på UF Skaraborgs hemsida 4-24 april. Här kan besökarna filtrera bidragen per skola.

Eleverna deltar också i olika tävlingar; Bästa presentation, Bästa slogan, Bästa hållbara idé, Bästa förpackning och Dafgårdspriset, där de nominerade bidragen kommer provlagas av Dafgårds.

Digital utställning

Se utställningen på Ung företagsamhets hemsida fram till 24 april

Mer information

Lena Christensson, partneransvarig på Ung Företagsamhet Skaraborg.
Telefon: 072-244 59 01
E-post: lena.christensson@ungforetagsamhet.se

Hanna Bohren, grundskoleansvarig på Ung Företagsamhet Skaraborg.
Telefon: 076-880 51 63
E-post: hanna.bohren@ungforetagsamhet.se

Om Ung Företagsamhet

Ung Företagsamhet är en politiskt obunden och ideell utbildningsorganisation. Sedan 1980 har över 500 000 gymnasieelever utbildats i entreprenörskap genom utbildningen UF-företagande. Sedan 2010 inkluderas även grundskolan. Ung Företagsamhet ger barn och ungdomar möjlighet att träna och utveckla sin kreativitet, företagsamhet och sitt entreprenörskap.

Var det här informationen du sökte?


För att vi ska kunna hjälpa dig hitta rätt behöver vi kunna kontakta dig.
Hur vill du bli kontaktad?


Tack för att du hjälper oss!