Lyssna

Gammal nyhet
Den här nyheten publicerades och är kanske inte aktuell längre.

Publicerad klockan .

Räfflade kupoler på taket ska spara energi och ge dagsljus på Källby Gård

Gläntans lokaler på Källby Gård ska få ny belysning. I och med att det är lokaler utan fönster är insläppet av dagsljus begränsat. Det ska nu lösas med hjälp av ett dagsljussystem av räfflade kupoler och reflekterande rör. Det kommer att spara stora mängder energi och ge eleverna och pedagogerna som vistas i lokalerna dagsljusets fördelar.

Illustration av ett flervåningshus där solatubes ger dagsljus på samtliga våningar. Förstora bilden

Räfflade kupoler och högreflekterande rör

Tekniken kallas för Solatube. Genom räfflade kupoler på taket leds solljus via högreflekterande rör in i lokalerna. I slutet av röret sitter en prisma som sprider solljuset 360 grader i rummet.

Ljuset kan transporteras upp till 25 meter i rören. Endast fem procent av ljusstyrkan avtar var tredje meter.

I och med att rören är högreflekterande klarar ljuset även skarpa vinklar upp till 90 grader. På så vis går det även att lysa upp utrymmen med dagsljus som av olika anledningar har lite eller inget ljusinsläpp från fönster.

Sparar stora mängder energi

Med det nya dagsljussystemet räknar vi med att spara på såväl el, som kostnader för underhåll och energiförluster.

Med den här tekniken kan man göra energibesparingar på upp till 90 procent. Under vår och sommar är besparingen som störst. Under årets mörka månader kompletteras dagsljuset med LED-belysning.

Dessutom kommer det nya dagsljussystemet innebära bättre värme i lokalerna med mindre värmeförluster. Tidigare takfönster har inte varit isolerade och har inte hållit tätt. Det nya systemet är helt slutet, vilket innebär att det inte kommer in någon kall luft. Det medför att varken smuts kan komma in eller att kondens kan skapas.

Många positiva effekter med ökat dagsljus

Utöver energibesparingar innebär mer dagsljus även fördelar för individerna som vistas i lokalerna. Studier har visat att dagsljus påverkar prestationen positivt, samarbetsförmågan ökar och sjukfrånvaron blir lägre.

Kommer tekniken användas på fler ställen?

Vi tittar på möjligheter att i framtiden kunna installera Solatube i fler av kommunens lokaler, såsom idrottshallar, förskolor, fler skolor och gruppboenden. Systemet faller väl in i våra Agenda 2030-mål vad gäller el- och energibesparingar. Att ökat dagsljus dessutom påverkan hälsan och prestationen positivt gör det svårt att inte vilja använda det på fler ställen”, säger fastighetsförvaltare Joakim Hallin.

Illustration av en kupol på ett yttertak kopplat till ett  rör som leder till en lampa som avger ljus i ett innertak.

Illustration av solatube.

Var det här informationen du sökte?


För att vi ska kunna hjälpa dig hitta rätt behöver vi kunna kontakta dig.
Hur vill du bli kontaktad?


Tack för att du hjälper oss!