Lyssna

Gammal nyhet
Den här nyheten publicerades och är kanske inte aktuell längre.

Publicerad klockan .

Dagbok från Kulturskolans orkesterresa till Västerås

Publicerad: 28 maj 2010
Under pingsthelgen deltog Paradorkestern och Stråkligan från Götene Kulturskola i en ungdomsfestival som Riksförbundet Unga Musikanter anordnade i Västerås. Nedan följer några dagboksanteckningar som en elev ur Paradorkestern delar med sig av:

Dagbok från MusikRUM Västerås 21-23 maj 2010:

Hej!


Jag heter Micaela, 14, och spelar tvärflöjt. Helgen den 21-23 maj åkte paradorkestern och Stråkligan från Götene till MusikRUM Västerås. Det här är delar av min dagbok från resan:
 

Nu är det lördag kväll.


Vi har spelat två konserter, sett ungdoms-SM, gått mycket i solskenet och lyssnat på musik hela degen. Morgondagen för med sig ett världsrekordförsök på Stora Torget, och workshops; jag och många andra ska vara med på line dance.

Igår lyssnade några på konsert i konserthuset medan andra tittade på RUM-kampen, en rad tävlingar.
 
Det är 25-30 mil hem, och vi måste gå upp tidigt imorgon. Nu är klockan 00.05 så jag säger god natt!
 

Hej igen!


I skrivandes stund sitter alla i bussen på väg hem. Klockan är 16.12, söndag.

Vi lyckades inte slå världsrekordet på Stora Torget tyvärr. (Rekordet är 6.500 musikanter, vi var ca 500..!)

Den här helgen har vi gjort ganska många saker. Alla har varit jätteroliga, men mest av allt gillade jag...det kommer jag nog aldrig kunna bestämma, men två saker jag aldrig kommer glömma (3 egentligen) är pianokonserten på fredag kväll framförd av japanskan Asuka Nakamura, och de två flöjtisterna som uppträdde på ungdoms-SM under lördagskvällen.

Flöjtarna spelade en så ren ton och fick det att verka busenkelt, vilket jag vet att det inte är. De tre artisterna spelade med en sådan utstrålning som jag inte finner ord för. Inte ens vår ledare och min flöjtlärare Lena har jag hört spela så bra.

Det känns synd att åka hem, jag började hitta bland alla gator runt konserthuset. Men helgen är snart slut, och imorgon ska vi alla till skolan.

Hej då, Micaela.
 
Skrivet av: Micaela Nilsson, Hällekis, åk 8 på Fornängsskolan Götene

Musiklärare Lena Öberg berättar om resan


Resan har varit mycket lyckad, ungdomarna har fått spela egna konserter både i Köping och i Västerås. Mycket vackert väder, hela lördagen log solen över festivalen, vilket även bidrog till att det var riktigt mycket folk=publik ute på de olika konsertplatserna på stan.

På fredagskvällen besökte vi allsångskonsert med Marie Picasso och Team Picasso. Vi har även fått vara med om finalen av ungdoms-SM för unga blåsare, pianister och stråkare; en av höjdpunkterna på resan.

Ett världsrekordförsök ägde rum under söndagen, och vi deltog med våra 28 st musikanter. Det handlade om att vara den största orkestern som nånsin spelat ihop samtidigt. -Tyvärr lyckades det inte! Rekordet ligger på över 6000 musikanter, vi var lite drygt 500... men vi har i alla fall spelat under den kände dirigenten Anders Bergslunds ledning!

Att resa med dessa ungdomar med musiken som gemensamt intresse är oerhört roligt, alla har verkligen gjort så gott de kunnat för att förgylla dagarna. Inte en sur min ens när regnet stod som spön i backen och vi stod som dränkta katter på Stora torget för världsrekodfösöket. (Detta gällde inte stråkarna och syntharna; de fick ta skydd uppe på scenen, lyckans ostar!)

Vi har knutit vänskapsband över orkestergränserna, och ser fram emot nästa resa om något år.

Lena Öberg musiklärare, ledare för paradorkestern
Telefon: 070-665 76 46
E-post: lena.oberg@gotene.se
kulturskolan, Götene

Oskar Frosth piano, Piers Clement trummor, Paradorkestern

Oskar Frosth piano, Piers Clement trummor, Paradorkestern

Petronella Ejdestig och Rebecka jonsson cello, Stråkligan

Petronella Ejdestig och Rebecka jonsson cello, Stråkligan

Glada miner i Stråkligan

Glada miner i Stråkligan

Workshop Storband David Norrgård och jonatan Carlsson, altsaxofon

Workshop Storband David Norrgård och jonatan Carlsson, altsaxofon

Var det här informationen du sökte?


För att vi ska kunna hjälpa dig hitta rätt behöver vi kunna kontakta dig.
Hur vill du bli kontaktad?


Tack för att du hjälper oss!