Lyssna

Gammal nyhet
Den här nyheten publicerades och är kanske inte aktuell längre.

Publicerad klockan .

Äntligen är Vårrundan på Kinnekulle tillbaka efter två års uppehåll under pandemin. Den 7-8 maj är det dags för evenemangets 18:e upplaga och i år deltar ett 80-tal aktörer inom såväl natur, kultur och mat. Ett utmärkt tillfälle att fira in våren och att berget blommar upp!

Foto: Jonas Ingman

Under pandemin är det många som fått upp ögonen för det lokala och sin hembygd, vilket många tror kommer att hålla i sig. Tidigare år har Vårrundan lockat fler än 20 000 besökare under två dagar och förhoppningen är att göra det även i år. Likt tidigare år kommer det att finnas en samlingsutställning i Österplana kyrka som är ett bra ställe att börja på för att få inspiration till vilka verksamheter man ska besöka under helgen.

Vårrundan Kinnekulle 7-8 maj 2022

Vårrundan är ett fantastiskt event som visar på mångfald och rikedom av aktörer inom mat, natur och kultur, vilket tyder på en oerhört rik bygd, menar Maria Henriksson, ordförande Mötesplats Kinnekulle.

De flesta verksamheter som deltar i Vårrundan och öppnar upp sina verksamheter har deltagit flera gånger tidigare, men varje år tillkommer även ett gäng nya aktörer. I år är det ett 15-tal aktörer som för första gången visar upp sina verksamheter under evenemanget och några av dessa är följande:

Hellekis kök & trädgårdscafé har fått nya ägare, Fredrik Lans och Mikael Gustafsson, och hade premiär under påsken. De kommer att ha ett större fokus på mat och planerar att även ha öppet kvällstid. Under Vårrundan kommer de bland annat att servera grillad porchetta med ramslök och förbereder sig för mycket gäster.

Malin Maria H släppte debutboken ”En inre frigörelserevolution” 2021 som handlar om att leva i vår nutid. Hon finns på plats hos Yogakatten i Trolmen för att sälja och signera sin bok. Här finns även chansen att se vacker konst och testa kapphästridning.

Spökhushotellet Korpen öppnar upp dörrarna för en ryslig skräckupplevelse. I en gammal lada har Casper Thor under en lång tid byggt upp sitt spökhus helt från grunden på egen hand. Vandringen sker i par och rekommenderad åldersgräns är 9 år.

Platåbergens Geopark blev under våren utnämnd till Sveriges första globala geopark, vilket kommer att firas lite extra under Vårrundan. De finns på plats vid Råbäcks Mekaniska Stenhuggeri och erbjuder miniguidningar på cirka 20 minuter med start varje hel timme. De vill att besökarna ska förstå vad som gör området så speciellt, från dess urhistoria fram till idag.

Olofmånsgården bjuder in till en sneak peak på den kommande matstudion som byggs på gården. Här kommer de framöver att ta emot grupper för cook along eller bara njutning med fokus på matglädje och lokala råvaror. Under Vårrundan bjuder de på utomhusmatlagning på gårdsplan, missa inte nygrillade hamburgare av kött från Kinne Vedum eller specialiteten Speltotto, en skaraborgsk variant av risotto med ramslök.

Fredrik Svensson är fotograf och konstnär som visar upp och säljer sina verk hemma i Hällekis. Han brinner för det lite udda och fotar mycket rekvisita utomhus samt miniatyrfoto. Bilderna har ofta ett mörkt tema, med lite skräckliknande toner.

Kinnekulle Tuftakademi slår upp dörrarna för första gången under Vårrundan för att presentera verksamheten och visa enklare typ av tuftning, som är en väldigt populär matt teknik. Här finns chansen att gå kurser eller hyra hela ateljén för att njuta av miljön och använda utrustningen. Kinnekulle Tuftakademi är det 5:e stället i Sverige som är öppet för alla med intresse för tuftning. Tuftateljén ägs av konstnär Tina Frausin som också driver kurs och uthyrningsverksamheten.

Nytt för i år

Nytt för i år är även att Vårrundan finns i appen "Läckö Kinnekulle" under självguidade turer.

Evenemanget arrangeras av föreningen Mötesplats Kinnekulle. Läs mer om Vårrundan och alla deltagande aktörer på Mötesplats Kinnekulles hemsidan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

I broschyren nedan hittar du alla aktörer som kommer att medverka och information om de olika aktiviteter som kommer att pågå under helgen

Broschyr: https://www.gotene.se/.../Va%CC%8Arrundan%20Kinnekulle...

Nytt för i år är att du även hittar broschyren i Destination Läckö Kinnekulles app: https://www.vastsverige.com/.../artiklar/ladda-ner-var-app/

Varmt välkomna att uppleva och inspireras av kreativiteten på Kinnekulle den 7-8 maj!

Var det här informationen du sökte?


För att vi ska kunna hjälpa dig hitta rätt behöver vi kunna kontakta dig.
Hur vill du bli kontaktad?


Tack för att du hjälper oss!